Bröt ihop – när hon mötte sin man i rätten

Publicerad 2014-03-13

Ung kvinna hittades tack vare nödlapp

Malmökvinnan kunde befrias av polisen efter att ha kastat ut en lapp med rop om hjälp.

I dag ställdes hennes 58-årige man inför rätta – men förhandlingen fick avbrytas på grund av mannens känsloutbrott.

Då kollapsade kvinnan.

Den första timmen i rättsalen på Malmö tingsrätt blev tumultartad. Den åtalade 58-åringen, som är gift med offret, fick upprepade och högljudda känsloutbrott där han grät och avbröt kvinnan i hennes berättelse. Rätten beslutade att mannen skulle flyttas till en annan sal.

– Han kunde påverka kvinnan i hennes berättelse. Han grät väldigt högt och föll in i hennes tal, säger Anna Edebalk, kammaråklagare.

Föll till golvet

Den 31-åriga kvinnan blev märkbart påverkad av mannens känsloutbrott och vid ett tillfälle försökte hon rusa fram till mannen för att trösta honom. Men hindrades av häktesvakter. När mannen fördes ut ur rättsalen ska hon enligt advokat Marcus Larsson ha fallit till golvet inne i rättsalen.

– Det var väldigt tumultartat under en stund, säger Marcus Larsson, 58-åringens advokat.

Det var i december som förbipasserande upptäckte en lapp på gatan i Malmö. På den handskrivna lappen stod det "snälla, snälla jag behöver hjälp. Jag och min flicka. Ring till polisen snabbt, snabbt".

De larmade polisen som tack vare personuppgifter på lappen kunde lokalisera kvinnan till en lägenhet i området. Det fattades misstankar om att hennes man hade hållit henne inlåst under en längre tid. Polisen såg också tecken på att kvinnan hade utsatts för våld.

”Var ju ute i går”

När polisen konfronterade mannen på plats sa han att hans fru hade det bra med honom och att hon inte behövde någon annan. Enligt förundersökningsprotokollet ska han bland annat sagt att ” Jag var ju ute med henne i tre timmar igår. Det är ju lång tid.”. Vid efterföljande polisförhör berättade kvinnan att mannen ska ha misshandlat henne ett tiotal gånger. Han ska bland annat ha slagit henne med en sko i ansiktet, slagit henne med en livrem, tagit strypgrep och använt knytnävarna för att slå henne i ansiktet. Vid ett tillfälle ska han också hotat att döda henne.

Torsdagens rättegång i tingsrätten fortsatte när kvinnan samlat sig.

Tog tillbaka uppgifter

Under åklagarens förhör svävade hon ofta på målet. Flera av de tidigare uppgifterna om hur mannen hade misshandlat henne togs tillbaka eller förmildrades.

Vittnesmålet till polisen om att mannen skulle ha slagit henne upprepade gånger med en livrem förvandlades exempelvis istället till ett lätt slag på benet. Hon tog nu också på sig en del av skulden och sa att hon provocerat sin man.

– Det är väldigt vanlig i sådan här fall. Det är nästan regel än undantag att man tar tillbaka saker. Just här föreligger lojalitetshänsyn och starka emotionella band. Och det kan vara mycket svårt för kvinnan att fullfölja i en rättsal vad hon tidigare har sagt, säger Anna Edebalk.

Kvinnan berättade i förhöret att mannen förändrades när de flyttade till Sverige. Han var ofta arg och de hade regelbundna gräl. Och efter ett tag ville han inte att hon skulle gå ut.

Mannen nekar

Mannen ska ha skrämt upp henne med att säga att det var ett farligt område de bodde i. Därför fick hon inte gå ut själv. Bostaden var ofta låst när mannen var ute och på natten sov han med nycklarna under huvudkudden.

Den 58-åriga mannen riskerar ett långt fängelsestraff för att ha utsatt sin fru för grov kvinnofridskränkning och för att vid upprepade tillfällen ha frihetsberövat henne genom att låsa in henne.

Mannen nekar till alla åtalspunkter.