Svindlande priser i OS-staden Sotji

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-16

Novaja Gazeta: Bostadspriserna har mer än fördubblats

Vinter-OS i ryska Sotji blir en dyr affär för badortens invånare.

Bostadspriserna har redan skjutit i höjden och ett kilo potatis kostar nära dubbelt så mycket som innan Sotji blev OS-stad, skriver Novaja Gazeta.

Följ ämnen
Ryssland

Jublet visste inga gränser när Olympiska kommittén för drygt en vecka sedan valde att ge Vinter-OS 2014 till Sotji istället för till motkandidaten Pyeongchang i Sydkorea.

Sotji vid Svarta havet är redan i dag Rysslands badort nummer ett och med OS blir staden också ett namn på världskartan.

Det märks på priserna som började stiga redan när Sotji utsågs till en av tre möjliga kandidater.

Moskvapriser

På ett år har bostadspriserna på andrahandsmarknaden mer än fördubblats, skriver Novaja Gazeta. Priserna ligger nu på mellan 20 och 27 000 kronor kvadratmetern och för de mest attraktiva lägenheterna är kvadratmeterpriset det dubbla - 47 000 kronor. Priser som kan jämföras med Moskvas.

Enligt tidningen råder det heller ingen brist på spekulanter, redo att öppna plånboken. Bland investerarna märks rika Moskvabor och folk från Rysslands oljerika regioner som ser en chans att tjäna pengar på OS-febern.

Maten blir dyrare

Experter räknar med att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga med runt 20 procent per år.

Många Sotjibor gläds över att deras stad fått OS, men det finns baksidor. Förutom att hus- och lägenhetspriserna når rekordhöjder har även vanliga matvaror blivit dyrare. Enligt Novaja Gazeta har priset på kött, potatis, grönsaker och frukt stigit med mellan 30 och 50 procent den senaste tiden. En burk hallon som för ett tag sedan kostade motsvarande 22 kronor går nu på över 40 kronor.

President Vladimir Putin har utlovat 80 miljarder kronor för att förvandla badorten till en vintersportort värdig de olympiska spelen.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln