Obama har störst skäl att jubla

Republikanerna kan smutskasta varandra ända in i juni

Mitt Romney vann sex delstater av tio.

Men det är Barack Obama som har anledning att jubla.

Republikanerna fortsätter förmodligen ta heder och ära av varandra ända till sommaren.

Med alla normala mått borde Mitt Romney betraktas som supertisdagens överlägsne vinnare. Men det finns en hake.

I viktigaste delstaten Ohio tog han hem segern med bara en procents övervikt.

Den knappa marginalen gentemot Rick Santorum gör att Romney fortsätter att kämpa i motvind trots alla sina segrar och att han leder klart i det som verkligen räknas; antalet delegatröster vid partikonventet i Florida i augusti.

Han lyckades inte heller den här gången leverera knock-out slaget som kan få slut på känslan och snacket om att republikanerna egentligen vill ha någon annan än Mitt Romney. Därför att han inte är tillräckligt konservativ.

Ohio är en av de delstater som brukar avgöra amerikanska presidentval. Ingen republikan har blivit president utan att vinna Ohio. Romney vann visserligen men den sköra segern visar hur splittrade de republikanska väljarna är.

Snuva Romney

För Rick Santorum innebär de tre segrarna och den knappa förlusten i Ohio att han fortfarande har chansen att snuva Romney på nomineringen.

Santorum har fördelen av att de kommande veckornas primärval tilldrar sig i sydstater som Alabama, Missouri och Missisippi. Delstater där väljarna är starkt konservativa och den kristna högern som Santorum själv tillhör är stark.

Här – liksom i Kansas – är Romney ingen självklar vinnare. Tvärtom. Santorum har alla chanser att knappa in på Romneys försprång och få den så viktiga känslan av medvind, av att vara en vinnare.

Newt Gingrich seger i hemstaten Georgia gör att han fortsätter hänga sig kvar i racet vilket ytterligare drar ut på processen.

Smutskastning

I nuläget är det inte otroligt att kampen fortsätter ända till primärvalet i Kalifornien den 5 juni då hela 172 delegatröster står på spel. För att bli republikanernas kandidat krävs 1 144 delegatröster om inte övriga kastar in handduken innan dess. Romney leder just nu stort med 407 mot Santorums 169.

Fortsatt kamp innebär fortsatt smutskastning av motståndarna. Romney, Santorum och Gingrich använder mycket av sina tv-reklam till att peka på motståndarnas brister. Till att gräva fram smuts om dem. Till insinuationer om att de är olämpliga.

Ju mer tid och pengar republikanerna använder till att undergräva varandra desto mer gynnar det Barack Obama. Han kan lugnt bida sin tid i Vita huset, sköta landet och spela den store statsmannen.

Mållinjen

Republikanska partiledningen är oroad. Man hade helst velat se en kort primärvalskampanj för att sedan kunna koncentrera all kraft på att attackera Obama.

Visserligen kämpade Barack Obama och Hillary Clinton om demokraternas nominering 2008 ända in till mållinjen. Men de ägnade sig i ganska liten utsträckning åt karaktärsmord.