Snoffsiga skurkar från förr

Publicerad 2012-04-17

Här poserar mördarna som i en modetidning

Nyss gripna poserar ­förbrytarna för polisens ­kamera.

Och skurkarna från 1900-talets början höll på stilen – de unika ­bilderna hade lika gärna kunnat komma från en modefotografering.

De svartvita bilderna kommer från New South Wales-polisens arkiv och är tagna mellan 1910 och 1930. En tid då Australien precis hade börjat utvecklas från en mansdominerad straffkoloni till ett modernt samhälle, enligt Nationalencyklopedin.

Samlingen av förbrytarbilder innehåller runt 2 500 foton och visar samtliga dömda brottslingar.

Poserar i kostym

Allt från mannen som ­visade sig vara en kvinna och för att dölja det ­mördade sin fru sedan tre år, till kassaskåpssprängaren som nyss gripits.

– Människorna på bilderna ser ut att ha tillåtits, ­eller till och med uppmuntrats, att ställa upp sig för kameran som de själva önskat, ­säger ­Peter Doyle, kurator på Historic houses trust som förvaltar bilderna, ­enligt Daily Mail.

De historiska bilderna ­hade lika gärna kunnat vara från en modefotografering.

Förbrytarna, allt från ­blottare till narkotikasmugglare och våldsbrottslingar, poserar i tre­-delade kostymer och ­döljer blicken under ­hatten med en ­cigarett i handen.

De sitter med armarna i kors på en pall och stirrar stint in i kameran och tillåts odla gangster­mytens hårda men välklädda uttryck.

130 000 negativ

Det enda som vittnar om deras ofta brutala bakgrund är rufsigt hår eller brutna näsor, skavanker från att nyss ha blivit gripna.

Det vanligaste straffet för en förbrytare i Australien på den tiden var straff­arbete.

Bildskatten från polis­arkivet innehåller drygt 130 000 negativ från brottsplatser, polisaktiviteter och för­brytar­bilder.