Torstein 17 kg - vill debattera kroppshysterin

Publicerad 2013-07-02

Den norska Centerpolitikern och läraren, Torstein Lerhol, väger bara 17 kilo.

Med nytagna nakenbilder vill han stå upp mot dagens kroppsfixering.

– Det är min personliga uppgörelse med kroppshysterin, säger han i norska VG.

Själv säger Torstein att han ser ut som ett missfoster, men vill inte gå med på att livet hade varit enklare om han såg normal ut. I dag väger han endast 17 kilo och lider av muskelsjukdomen spinal muskelastrofi. Han har spenderat hela sitt liv i rullstol och sjukdomen har långsamt tärt på kroppen.

– I vårt samhälle idag är det utseende och kropp som definierar skönhet och i stor grad förmåga. Vi ser det i reklam, filmer, TV-serier och tidningar. Framgång är att ha ett snyggt yttre medan de som ser annorlunda ut alltid kommer att vara mindre värda, säger 27-årige Torstein till VG.

Fotostudent ville ta nakenbilder

När fotostudenten Henrik Fjørtoft tog kontakt med Torstein för att ta nakenbilder sade han ja direkt. Bilderna togs i maj i Byrmarka i Trondheim. Torstein bars djupt in i skogen och lades i mossan – helt naken.

– Det är uppenbart hur människor blir diskriminerade på grund av deras utseende. Det är ett klart sjukdomstänk i samhället. Detta är min personliga uppgörelse med kroppshysterin, säger Torstein till VG.

Själv tycker Torstein att bilderna blev snygga och estetiska.

Han diskuterade noga med sin familj innan han valde att själv publicera bilderna på sin egen blogg Meningsfylt liv, i inlägget "Kropp er oppskrytt".

– Folk säger verkligen ofta "Oj! Så tunn du är" till mig. Jag får oftare reaktioner på mitt utseende än på mitt handikapp. Jag ligger här i rullstol och kan knapp röra mig, men folk ser mitt tunna ansikte och mina armar före de ser rullstolen, säger han till VG.

Snygga tjänar mer än fula

VG skriver om den amerikanska ekonomen Daniel Hamermesh som 2011 gav ut boken Beauty Pays. I boken konstaterar Daniel Hamermesh att de män som inte räknas som lika snygga som genomsnittet tjänar 17 procent mindre i lön än dem som räknas som snygga. För kvinnor är skillnaden 12 procent.

– Det är naturligt att vi dras mot utseende. Men 2013 menar jag att vi måste jobba för att minimalisera det viktiga i att ha en perfekt kropp och perfekt utseende - istället för att blåsa upp det på alla möjliga sätt, säger Torstein.

I en tysk undersökning från 1986 svarade sex procent av deltagarna att utseendet spelade en viktig roll för att göra karriär. 2008 svarade 34 procent samma sak, skriver VG.

Torstein fick jobba hårt för att få ett arbete. Han menar att det är något som drabbar många människor med funktionshinder.

”Jag har allt jag behöver”

När VG frågar honom om han tror att hans liv varit enklare om han sett normal ut svarar han nej.

– Jag har det enkelt nu. Jag har allt jag behöver. Jag tror att den jag är utanpå har gjort den jag är inuti mycket starkare. Det är jag glad för. Men det ska sägas att jag också har haft mycket folk runtomkring mig, säger Torstein.

Idag jobbar han som föreläsare och lärare i Vang i Valdres.

Han säger att vissa säkert uppfattar bilderna som avskyvärda medan andra tycker att de nog är fina och estetiska.

– Alla känslor är tillåtna, bara vi kan diskutera varför vi behandlar mindre attraktivt som sämre, säger han till VG.

VG: Du är inte ens attraherad av utseende?

– Alla blir attraherade av olika saker. Fina kvinnor, feta kvinnor, kvinnor med långa ben, kvinnor med stora rumpor. Alla har sitt. Jag dras till humor, generositet och ärlighet, säger Torstein.

Han berättar att hans mamma nog helst hade sett att bilderna förblev privata, även om hon tycker de är fina.

– Hon kan nog leva med det, avslutar han.