”En lite vildare mässa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-15

Värmlandskonst. Tavla från Galleri Alma Löv. Konstnär: Karin Broos

Konstmässan Supermarket skapades som en reaktion på den kommersiella mässan Market.

- Vi är lite vildare än Market och fokuserar mer på nätverk och samtal, förklarar projektledaren Pontus Raud.

Två veckor innan den kommersiella mässan Market skulle hållas kom Pontus Raud och Andreas Ribbung på idén att skapa en konstnärsdriven variant.

- ”Fan vi gör en Minimarket”, sa någon och så blev det. Vi hann få till en liten mässa med tio små bås. Ett av dem var på en toalett. Tio konstnärsstyrda gallerier kom och det var jättekul.

Pontus bestämde sig för att köra vidare på idén. Året efter sökte han projektstöd från Konstnärsnämnden och den lilla mässan döptes om till Supermarket och tog över hela Konstnärshuset. Året efter utökades antalet utställare ytterligare och Supermarket flyttade till Enskilda Galleriet.

- I år kommer drygt 50 gallerier och vi har blivit inbjudna att hålla till på Clarion Hotel på Södermalm. Det känns fantastiskt att flytta från ett jugendpalats till en klubblokal och nu ett förstklassigt hotell. Det är en helt ny miljö.

Supermarket, som i år skapas av Pontus tillsammans med Andreas Ribbung, Meggi Sandell, Emma Egnér, Tobias Sjödin, Emma Hammaren, Stina Ahlman och Kenneth Pils, väljer ut gallerier för att få en bra mix av samtidskonst. Mässan fokuserar på att skapa nätverk mellan gallerier och inte på att sälja konst, men den är öppen för allmänheten och självfallet kan den som vill köpa konst också.

- Det kommer tre gallerier från Tyskland, ett från Jerusalem och fyra från Finland. Det kommer bli mycket variation. Vi kommer även anordna ”Supermarket talks”, en form av seminariedel, där det kommer bli samtal mellan olika länder, debatter, videoscreenings och performanceakter.

Vad ser du själv mest framemot?

- Oj, det är mycket. Det ska bli intressant att se vad Barbur från Jerusalem gör. Konstnärskollektivet Raketa ska bygga ett berg i entrén och ha tepartyn. Det kan också bli spännande. Sen återkommer DUNK från Köpenhamn också. De är sköna, riktiga danskar. Det är ett galleri som vibrerar av färg, teckningar och hur mycket som helst, åsså brukar de sitta och smygdricka öl. Det är ett roligt galleri.

- Alma Löv ska bli roligt också. Det är ett härligt mystiskt galleri från Värmland. Marc Broos köpte en bondgård där för drygt tio år sen och byggde 20 paviljonger i kohagen. Sen bjöd han in konstnärer som fick ställa ut. Det har blivit en känd sommarutställningsplats. Nu har han köpt en lada som han inrättat ambassader i. Han är en riktig eldsjäl som jobbar för att hitta nya vägar för konsten.

Varför ska man gå på Supermarket istället för på Market?

- Vår mässa är lite vildare än Market som är mer fokuserad på att sälja konst. Man kommer uppleva mycket mer på vår mässa och det blir mer samtal och debatter. Men jag vill inte disssa deras mässa. De samlar ihop en massa bra konst, men det är nog lite stiffare än vår mässa. Vi är mer utåtriktade.

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-15

Supermarket

Supermarket på Enskilda Galleriet förra året.