Trotsade ledningen och demonstrerade mot Karolinska: ”Putinskt sätt”

Uppdaterad 2024-03-28 | Publicerad 2024-03-27

En manifestation mot ”skräckväldet på Karolinska” hölls under onsdagen.

En omtyckt och erfaren överläkare har sparkats på omdiskuterade grunder.

– Man hittar på anledningar att avskeda på Putinskt sätt, säger en medarbetare.

Solen skiner och det är vår i luften vid Karolinska i Huddinge. Men precis när manifestationen ska dra igång drar mörka moln in.

Allt ljus försvinner.

En kompakt massa medarbetare samlas. Flera har matlådor i nävarna.

– Demonstrationer är känsliga. Vi har fått ett mejl med info om när man har rätt att demonstrera och det är inte nu på arbetstid, säger en medarbetare som därför vill vara anonym.

I mejlet hotar ledningen med löneavdrag om man är med på manifestationen.

”Hittar på anledningar”

Anledningen att man trotsar ledningen är att en av landets mest kända förlossningsläkare, Karin Pettersson, sparkats av Karolinska.

Det ska gälla formaliafel, hur hon använt jobbmejlen och redovisat bisysslor. Men flera vi pratar med tror att det beror på att hon kritiserat ledningen.

– De hittar på anledningar att avskeda folk på typiskt östeuropeiskt och Putinskt sätt. Därför är vi här, säger en annan anonym medarbetare.

Regelverket beskrivs som snårigt. I fallet Karin Pettersson kom varken någon varning eller möjlighet att rätta till uppgivna problem före avsked.

– Karolinska har bedrivit en repressiv personalpolitik. Det har inte minst yttrat sig hos oss där ett flertal chefer fått sluta från sina tjänster på väldigt vaga grunder, säger Ida Lagerström, ST-läkare på förlossningsvården.

Ida Lagerström, ST-läkare på förlossningsvården.

Medarbetarna på Tema kvinna, som inkluderar förlossningsvården och andra kvinnokopplade verksamheter på Karolinska i Huddinge, vet inte varför deras kollegor blivit avstängda eller fått sluta.

– Minst fyra av våra medarbetare och anställda har förlorat sina jobb på kort tid. Det är en fara för patientsäkerheten att man låter det här fortgå. Då kommer det bli flykt från sjukhuset till slut, säger ST-läkaren Linn Levin.

Och så som svensk förlossningsvård mår i dag, har man råd med det?

– Nej. Det har man inte.

Barnläkaren Jonas Ekwall.

Ingen vi möter vill citera mejlet från tf sjukhusdirektör Patrik Rossi.

– Men jag uppfattade det som repressivt och lite hotfullt, det måste jag säga. Man ser här hur många som står upp för Karin. Det säger ganska mycket, säger Jonas Ekvall specialistläkare på barnakuten.

Karolinskas ledning menar att anledningen till att mejlet skickades ut var att chefer hört av sig och frågat om deras medarbetare har rätt att demonstrera.
— Vi skickade ut meddelandet för att tydliggöra att alla har rätt att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Tyvärr blev det olyckligt formulerat och kunde missförstås. Jag beklagar verkligen detta, skriver Patrik Rossi, tf sjukhusdirektör i ett mejl till Aftonbladet.

Får medarbetare på Karolinska demonstrera mot ledningen?
— Naturligtvis, yttrandefrihet råder på sjukhuset precis som i övriga landet.