Rikspolischefen: Ett synnerligen allvarligt läge för Sverige

Anders Thornberg i intervju med Aftonbladet

Publicerad 2023-06-22

Sverige befinner sig i ett synnerligen allvarligt läge.

I en intervju med Aftonbladet berättar rikspolischefen om hur gängkriminella ska stoppas ute på vägarna, den organiserade brottsligheten och en ansträngd vår för Polismyndigheten.

– Det är viktigt att hela samhället hjälper till med den här situationen och gör sitt jobb, säger Anders Thornberg.

2023 har varit ett eskalerande år när det kommer till gängkriminaliteten.

Runt om i landet och framför allt i Stockholmsregionen har unga män skjutits till döds i blodiga gängkonflikter. Även anhöriga och privatpersoner som kommit i skottlinjen har mist livet i skjutvapenvåldet.

Nyligen sköts fyra personer i Farsta centrum söder om Stockholm och två personer dog – 15-åriga Elias och 43-åriga fotografen Tesfamichal Beraki.

Båda två föll offer när över 20 skott från ett militärt automatvapen avlossades. Ytterligare två personer skadades och polisen har tidigare uttryckt att det fanns en stor risk för andra människor att hamna i skottlinjen.

Rikspolischefen Anders Thornberg beskriver den eskalerande situationen som ett synnerligen allvarligt läge för Sverige.

– Man börjar förstå vilken allvarlig situation vi har, säger han.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Stoppar bilar för att komma åt gängkriminella

Inne på polishusets pressrum i Stockholm har Anders Thornberg slagit sig ner och det är två dagar kvar tills midsommarhelgen börjar. Inför den vill han prata om en fråga som står honom nära – trafiksäkerheten.

Thornberg berättar att han brinner för frågan. Fler personer kör hänsynslöst och dödsolyckorna har blivit fler.

Förra året dog omkring 220 personer i trafiken – en ökning.

– Det skadas 5 000 per år i trafiken och det sköts ihjäl 61 män förra året. Det är oerhört allvarligt. Det är ett område där vi kan trygga säkerheten för allmänheten men där vi också kan komma åt gängkriminaliteten. Nu ser det ut att bli ett sämre år i år. De första fem månaderna har tio fler personer dött jämfört med samma tidpunkt förra året.

Thornberg vill ge en uppmaning till trafikanter inför midsommarhelgen.

– Folk är stressade och torsdagen är en av de farligaste dagarna. Min uppmaning till alla är att hålla hastigheten och hålla avstånd. Var nykter, ta paus och byt förare om ni är flera. Då kommer alla fram helskinnande.

Samtidigt har Sverige drabbats av flera skjutningar och sprängdåd – inte minst Stockholmsregionen. Därför har polisen tagit ett extra krafttag mot våldet under våren och inlett särskilda operationer och satsningar på både regional och nationell nivå i kampen mot den omfattande våldsvågen.

Över 400 personer sitter häktade misstänkta för brott i 40 olika ärenden. Aldrig förr har så många suttit häktade, betonade Stockholmspolisen tidigare i veckan.

Thornberg vill lyfta det arbete som nu görs för att öka trafiksäkerheten och säger att det är ett led i att bekämpa andra typer av brott, som till exempel den organiserade brottsligheten.

– Vi stoppar bilar på olika tider, på nätterna och vi har förhindrat mellan 40 och 50 grova våldsbrott, tagit folk med skarpladdade vapen i fordon innan de har gjort det. När vi stoppar bilar hittar vi kriminella som är ute och förflyttar sig och har narkotika i bilen.

Två personer dog i masskjutningen i Farsta.

”Unga kan knappt höja vapnet”

Och det är just gängkriminaliteten och skjutningarna som präglat medieapporteringen och drabbat många människor runt om i landet.

22 personer har skjutits till döds i Sverige hittills i år.

Samtidigt fylls de kriminella gängen på med allt fler unga som får i uppdrag att förvara vapen eller skjuta ihjäl någon.

Nyligen avslutades en rättegång i Stockholm som handlade om ett av flera fall i våldsvågen i Stockholm i januari. Där hade en 20-årig anstiftare gett direktiv till tonåringar om att hämta vapen och skjuta ”någon som bär Guccikeps”.

En man blev beskjuten men lyckades undkomma skotten. Åklagaren har tidigare sagt att mannen inte ingick i något kriminellt nätverk eller hade någonting med den pågående gängkonflikten att göra.

Anders Thornberg beskriver dagens situation med skjutningar och gängkriminalitet som en utveckling som han inte sett tidigare under de 40 år han har arbetat som polis.

– En del kan knappt höja vapnet för att det är för tungt. Det är automatvapen som man inte begriper när man skjuter, att det är en jättestor risk att tredje person kan bli drabbad eller att en helt oskyldig blir drabbad.

Ett automatvapen hittades i ett skogsparti i Solna.

Anders Thornberg tar upp exempel där polisen stoppat ungdomar som är födda 2008 och 2009 och som har haft skarpladdade vapen och kalashnikov i en stulen bil.

– Vi har haft 8–12-åringar som burit eller gömt undan vapen på uppdrag av kriminella, säger Anders Thornberg.

– Det är tre nya kriminella som går in i det kriminella livet varje dag, ungefär 1 000 om året som är beredda att skjuta av olika anledningar för att komma upp i hierarkin. Antingen blir de beordrade att göra det eller utpressade att göra det på olika sätt.

Är det här inte ett misslyckande?

– Det är ett misslyckande för hela samhället. Att det finns så många unga som är beredda att gå in i kriminaliteten på det sättet och så hänsynslöst när det gäller skjutvapenvåld.

Varför tror du samhället har missat att fånga upp de här unga?

– Jag poängterade det här i en skrivelse till regeringen 2018, just de här delarna att man måste ta hand om de unga. Man vet idag, på förskolan eller i skolan, i alla fall på mellanstadiet, vilka som kommer att hamna snett. Man måste sätta in insatser för att de ska få annat att tänka på.

– De som insatserna inte lyckas med måste omhändertas. Vi kan inte ha unga personer som kommer in i samhället och är beredda att skjuta eller sätta sig i en bil och köra hur fort som helst med risk att oskyldiga människor skadas.

Thornberg vill inte säga hur många år det kommer ta för att vända utvecklingen.

– Jag tror det kommer fortsätta tills vi bryter rekryteringen och tills vi ser till att få ett normbrytande system som gör att unga inte väljer att gå in i kriminalitet för att de inte ser någon annan framtid.

Borde vara nollvision

Att kriminella som kör hänsynslöst och där det i flera fall slutat riktigt illa är någonting som varit återkommande.

– Vi ska vara i områden där det finns gängkriminella och där många bryter mot hastigheten.

Nyligen kördes en 11-åring ihjäl i Märsta norr om Stockholm och en utpekad gängkriminell ledare är misstänkt för brottet.

Inom trafiken finns en nollvision, borde det finnas för andra typer av brott?

– Ja, det tycker jag. En nollvision ska vara uppnåbar men om man har det som mål så måste man anstränga sig extra. Det är ett tufft mål som regeringen har satt att det ska vara 133 döda i trafiken år 2030.

– Men även när det gäller skjutvapenvåld men kanske framför allt mäns våld mot kvinnor och barn, där borde det också vara en nollvision, vi borde ha det på allting.

Mats Löfving hittades död i sitt hem i februari.

Thornberg om Löfving

Under året finns det en annan händelse som Anders Thornberg och hans kollegor fått hantera och som skakat Polismyndigheten internt.

I februari hittades Stockholms tidigare regionpolischef Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. Efteråt har Polismyndigheten fått kritik för hanteringen av fallet från bland annat Polisförbundet som kritiserat myndighetens agerande i ärendet.

En internutredning pågår just nu hos polisen.

– Det har varit oerhört tufft och det har varit en händelse som har skakat om. Samtidigt är vi en rättsförhållande myndighet där det har varit misstankar om brott. Vi måste hantera det på ett sätt och om polisen inte skulle göra det skulle samhället vara på ett sluttande plan.

– Dels har vi hanterat det enligt regelverket och dels har vi hanterat den fruktansvärt tragiska utgången och sedan måste vi hantera det så det inte inträffar igen i framtiden.

Följ ämnen i artikeln