Hade varnat för halka innan masskrocken

Publicerad 2013-01-16

Tranarpsbron skadad – fortfarande avstängd

Trafikverket varnade för halka på Tranarpsbron – och vägen hade precis saltats och plogats.

Trots det inträffade vad som kan vara den värsta masskrocken i Sverige i går förmiddag.

– Vi har satt upp varningstavlor vid bron, säger Annika Canaki på Trafikverket.

Röjningsarbetet på Tranarpsbron på E4 nordost om Helsingborg har pågått hela natten. Bron är fortfarande avstängd efter olyckan i går förmiddag.

Den omfattande olyckan i går förmiddag krävde ett liv. 46 personer skadades också i masskrocken på Tranarpsbron på E4 nordost om Helsingborg där totalt ett 70-tal fordon var inblandade.

Omfattande skador på bron

Röjningsarbetet har pågått hela natten och alla fordon hade fortfarande inte bärgats på onsdagseftermiddagen. Därför hade inte heller vägbanorna kunnat saneras.

– På södra bron har man bärgat i stort sett alla fordon, men på norra bron har man problem med bärgningen eftersom det står lastbilar längs vägen som måste tömmas på last innan de kan bärgas, sa Monica Näslund, pressinformatör på Trafikverket, vid 13-tiden.

Bron är fortsatt avstängd i båda riktningarna, men Trafikverket inspekterade den under onsdagsförmiddagen.

– Vi såg redan i går att det var omfattande skador, säger Annika Canaki, enhetschef för underhåll på Trafikverket Syd.

Det rör sig om skador på räckena, i konstruktionen och på vägbeläggningen.

"Inte särskilt olycksdrabbad"

I morgon kommer bron att öppnas för trafik i södergående riktning.

– Vi kommer att sätta upp någon form av barriär för att trafiken ska kunna flyta i en riktning. Det blir en provisorisk lösning, säger Annika Canaki, som påpekar att lösningen, trots att den blir tillfällig, kommer att vara trafiksäker.

Först när det är varmare kommer skadorna att kunna lagas permanent. När norrgående körfält kommer att kunna öppnas vet man fortfarande inte.

Flera personer har hört av sig till Aftonbladet och påpekat att Tranarpsbron är känd för att vara hal och att det sker många olyckor på den.

– Broar är generellt partier där det kan vara halt, men i vår statistik kan vi inte se att den här bron ska vara särskilt olycksdrabbad, säger Annika Canaki.

Varnar för halka

Att broar ofta blir hala beror bland annat på närheten till vatten och att det inte är mark under broar, menar Annika Canaki.

Därför varnas också trafikanter som kör över Tranarpsbron för halka.

– Vi har satt upp varningstavlor vid bron om att det kan vara halka vid nederbörd, säger Annika Canaki, som uppger att vägsträckan både hade saltats och plogats strax innan olyckan.

Trafikanter uppmanas nu att välja omledningsvägen, väg 21, som är uppsatt från Åstorp till Klippan, och sedan väg 13 från Klippan till Östra Ljungby. Man kan också välja att köra väg 112 från Åstorp till Norra Varalöv, därefter E6 till Ängelholm och sedan väg 13.

Läs rapporteringen från presskonferensen tidigare i dag

Interaktiv karta -
hitta.se