Polis dömd för Politkovskajamordet

Publicerad 2012-12-14

Anna Politkovskaja 2003. Tre år senare sköts hon ihjäl i Moskva.

En före detta polisman har dömts till elva års fängelse för medhjälp till mordet på Anna Politkovskaja.

Under utredningen framkom nya detaljer om mordet på den kända Kreml-kritiska journalisten, som sköts ihjäl i sitt bostadshus för sex år sedan.

Del av grupp

Dmitrij Pavljutjenkov, som vid tiden för mordet arbetade som polis i Moskva, var en av flera medlemmar i en välorganiserad grupp som hade fått 150 000 dollar för Politkovskajas huvud. Pavljutjenkovs roll var att förmedla mordvapnet och kartlägga hennes rörelser – något som han rekryterade ett antal av sina underbetalda underordnade vid polisen till att göra.

– Jag vill att mitt exempel blir en läxa för de unga människor som nu arbetar inom rättsväsendet, sade en till synes ångerfull Pavljutjenkov när domen avkunnades i en domstol i Moskva.

Inte löst på sex år

Trots att ex-polisen hade lovat berätta vad han vet i utbyte mot mildare straff är frågan om vem som beställde mordet fortfarande obesvarad. Den korta rättegången, som inleddes i onsdags, hölls bakom stängda dörrar.

Det hårt kritiserade rättsväsendet, som på sex år inte löst fallet, lovar dock att svaren ska komma.

– Utredningen ämnar gå till slutet på kedjan – från mördaren till hjärnan bakom, säger den särskilda utredningskommissionens talesman Vladimir Markin.