Coronapandemin

Region Stockholms samordnare om vaccinkaoset

Magnus Thyberg: Jag delar inte bilden av att vi misslyckats

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Region Stockholm har fortsatt tusentals lediga tider för vaccinering.

Men vaccinsamordnare Magnus Thyberg ser inga problem med att så många tider är obokade.

– Jag delar inte bilden av att vi misslyckats.

Sedan knappt två veckor är vaccineringen för personer födda 1946 eller tidigare öppen i Region Stockholm. Fyra vaccinationsmottagningar, som är ett komplement till vårdcentralerna, har öppnat och ligger i Älvsjö, Täby, Solna och i Stockholms innerstad.

För att vaccinera sig på en vaccinmottagning krävs att man har ett bank-id, något många äldre personer ofta saknar.

Under påskhelgen var cirka 1 000 vaccintider obokade på vaccinmottagningen på Stockholmsmässan i Älvsjö. På onsdagen gick regionen ut i ett pressmeddelande och sa att det finns 6 600 lediga vaccintider under vecka 14.

Stark kritik har nu väckts mot Region Stockholm, dels för att man kräver tekniska förutsättningar av äldre och dels för att man inte lyckas boka upp vaccintiderna.

Vaccinsamordnaren nöjd

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger att han är nöjd över att de lyckats bygga ut kapaciteten för vaccintider eftersom de då har möjlighet att vaccinera ännu fler.

Ni har 6 600 lediga tider och så många som vill vaccineras – hur kommer det sig?

– Det är ju så att vi är väldigt måna om att vi håller prioriteringar med att de äldsta får möjlighet att boka och få tillgång till vaccination först. Och vi ser att det är många som bokat in sig. I dag har 1 100 har bokat, säger han.

Det kan ju inte vara succé om det är 6 000 tider som inte är bokade. Har ni misslyckats med er kommunikation?

– De tiderna ligger ju framåt i tiden över hela helgen, fram till söndag. Jag delar inte bilden av att vi misslyckats, utan jag ser att vi kommunicerar på många olika sätt. Vi får väldigt många bokningar.

Men faktum kvarstår att det är så många tider som är inte är bokade, så ser det inte ut i andra regioner?

– Vi är en större region. Det kommer kontinuerligt nya tider och de bokas kontinuerligt upp. Tiderna räcker en halv vecka framåt i tiden. I dag har många bokat.

Magnus Thyberg är vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Ni lade ut ett pressmeddelande om att det fanns 6 600 lediga tider, lägger ni inte över ansvaret på att media ska informera om detta?

– Vi är jätteglada för den uppmärksamheten vi får. Vi ser att det är viktigt att alla hjälps åt att informera i det här. Vi använder alla kanaler vi kan. Det kan ju vara anhöriga som informerar också.

Du ser inte alls att detta är problematiskt på något sätt?

– Nej, men det är klart att vi vill vaccinera så många som möjligt, så fort som möjligt och vi vill fylla alla tider. Men eftersom vi lägger ut tider kontinuerligt så är det så att vi har ett flöde och en jämvikt i den delen. Och det är viktigt att vi kommer ut på alla sätt egentligen.

Vårdcentralerna har begränsat med vaccin, och ni öppnar upp vaccinmottagningar för att avlasta? Är biljetten till vaccin i Älvsjö att ha bank-id?

Vårdcentralerna har mycket vaccin. Ja, det stämmer att man måste ha bank-id för att boka. Vi ser att detta är ett tillskott till vårdcentralerna.

Ni måste ju ha planerat för att många i denna åldersgruppen inte har bank-id och inte är lika tekniska?

– Det viktiga att veta i denna delen är att vårdcentralerna är den absolut största vaccinationsplatsen för dem. Förra veckan vaccinerades 46 000 på våra vårdcentraler. Detta är ett tillskott vi har kunnat skapa för att avlasta vårdcentralerna. De som är tekniska och kan boka digitalt och har möjlighet att åka till dessa mottagningar kan boka hos dem.

Ödsligt utanför vaccineringen på påskafton då det, precis som nu, fanns flera lediga tider.

Det är ju många 70-plussar som väntar. De som är födda 1947 kunde boka genom appen men när de kom dit blev de nekade – hur blir det så?

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och håller oss till de som är 75 år och äldre. De ska vaccineras först eftersom ålder är den faktorn som bidrar till högst dödlighet av covid-19.

Det är många läsare som är upprörda över det här, vad vill du säga till dem?

– Nu har vi skapat en möjlighet att avlasta vårdcentralerna. Tidsbokning är viktigt. Det gör vi för att minska risken för trängsel och därmed smittspridning.

Men vems fel är det att ni inte lyckas fylla vaccinationstiderna? Det måste du ju kunna svara på.

– Vi arbetar hela tiden med att öka kapaciteten och få fler tider och sen arbetar vi med att sprida informationen så att fler kan boka sig på de här tiderna.

Du låter lite som en politiker när du svarar, det kan väl inte vara så svårt att svara ja eller nej? Tycker du att ni skött detta bra?

– Jag håller inte med dig om det. Det kommer kontinuerligt nya tider och som kontinuerligt bokas, avslutar Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

 

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt vaccinkaos i Stockholm – tusentals lediga tider

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Region Stockholm