”Nu har vinden vänt och hatkörerna tystnat”

Björn Olsen hävdar triumf i fejden med Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-07-28

Det blir ingen andra coronavåg.

Och Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, anser att Sveriges höga dödstal gett honom rätt i kritiken mot Folkhälsomyndigheten.

– Nu har vinden vänt och hatkörerna nästan tystnat, säger han i Sommar i P1.

Björn Olsen gjorde sig känd som ”en av de 22 forskarna” som i en debattartikel i DN i april sågade Folkhälsomyndighetens coronastrategi längs fotknölarna. Publiceringen – som ägde rum strax efter att Sverige nått sin kulmen i smitta och dödstal – slog ner som en bomb i sociala och traditionella medier.

I sitt sommarprat i P1 ger överläkaren och professorn Björn Olsen nu sin syn på vad som hände under den turbulenta våren.

Han beskriver ett hatiskt debattklimat och att frågan om Sveriges strategi ”skar som en varm kniv i smör genom organisationer och familjer”. Han och de andra forskarna stämplades som förrädare och fuskare som var ute efter forskningsanslag.

– Vi som varnar för pandemi kallas hobbyepidemiologer och alarmister som väntat på det här och att vi är ute efter forskningsmedel. Det var lågt. Att genom påståenden om vår snikenhet skaffa sig ett övertag i opinionen, säger han.

Björn Olsen går hårt åt Folkhälsomyndigheten i sitt sommarprat.

I radioprogrammet hävdar han att Folkhälsomyndighetens tvärsäkerhet i kombination med mediernas idoliserande av tjänstemännen utgjorde en dödlig cocktail som la grunden till de nära 6 000 dödsfallen. Beredskapen var otillräcklig och Folkhälsomyndighetens fokus var att dämpa oron i samhället snarare än att förbereda sig på det värsta. Ingen tilläts tycka annorlunda, hävdar Olsen och liknar organisationen vid en sekt.

– Jag tänker inte gräva ner mig i alla misstag som utgör den svenska strategin, och som går på tvärs mot resten av världen. Tiden räcker inte till. Men några reflektioner här: I en myndighet som svarar för pandemibekämpning behövs fantasi. Fantasi att tänka det otänkbara. Att det faktiskt kan bli en pandemi, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han menar dock att han står för grunden i debattartikeln och att dödstalen som nämndes där var hyggligt nära de som nu är verklighet. Och att opinionen nu vänt till stöd för de 22 forskarna.

– Hur kan så höga dödstal vara en bra strategi, undrar han retoriskt.

Vad kan vi då vänta oss framöver, enligt Björn Olsen?

Ingen andravåg i alla fall. Han anser att coronaviruset är så pass trögt att det sannolikt inte muterar. Och andra länder kommer inte heller att ”komma ikapp” Sveriges dödstal, snarare tvärtom. Vi kommer att få fortsätta leva med viruset. Det bästa vi kan göra nu är att lära oss av misstagen och tänka utanför boxen, menar Olsen.

– Varför inte utbilda smittspårare? Ett fint framtidsyrke, i mina ögon, säger han.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.