Sexköparnas försvar: Det är första gången

Standardursäkten när de blir tagna med byxorna nere

Publicerad 2022-12-15

”Det är första gången.”

Så säger många sexköpare när de blir tagna på bar gärning.

– Min bedömning är att de flesta vi möter har köpt sex tidigare, säger Simon Häggström vid Norrmalmspolisen.

– Det är första gången, sa kändiskrögaren Paolo Roberto när han åkte fast för att ha köpt sex i maj 2020.

Roberto är inte ensam om att säga så.

Aftonbladet 200 sekunder har kartlagt sexhandeln med ukrainska kvinnor i krigets spår. I 50 av 168 sexköpsärenden som lett till fällande dom eller strafföreläggande sedan kriget bröt ut är kvinnan från Ukraina.

De ertappade männen säger påfallande ofta att det är första gången de köper sex.

När 200 sekunders Robert Aschberg ringer upp männen som köpt sex av ukrainska kvinnor hävdar två av dem att det var första gången de köpte sex.

Ertappades naken i sängen

Även i polisförhören är det ett vanligt påstående.

En 30-årig man som ertappas naken i en säng på ett hotellrum i Göteborg tillsammans med en naken prostituerad ukrainsk kvinna säger till polisen att han ångrar sig och att det är första gången han gjort detta.

En 40-årig småbarnspappa som blir påkommen då han köper sex i en lägenhet i Stockholm säger att det är första gången han är med ”en eskort”. Han säger att han bara har träffat strippor tidigare.

Många sexköpare säger att det är första gången när de åker fast.

En 32-årig man som blir tagen i Stockholm säger att det är första gången han gör något sådant här. Enligt mannen är en anledning till sexköpet att han gjorde slut med sin fru och hon har försvunnit och tagit hans son.

En annan 32-åring i Stockholm säger till polisen att det är första gången och han lovar att aldrig göra det igen.

Simon Häggström, polisinspektör vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm och specialiserad på prostitution och människohandel.

– Väldigt många som vi griper hävdar att det är första gången de betalat för sex, säger Simon Häggström vid Norrmalmspolisen.

– Min bedömning är att de flesta vi möter har köpt sex tidigare. När det väl är första gången så märker vi det ganska tydligt på förövaren, säger Simon Häggström.

Kata Nylén, legitimerad psykolog.

Sex väcker skam

Kata Nylén är legitimerad psykolog. Hon säger att det finns flera anledningar till ”första gången”-ursäkten.

— Sex generellt väcker ofta skamkänslor hos människor. Om ens grundvärdering är att det är fel att köpa sex och man ändå gör det kan det skapa en kognitiv dissonans som är obehaglig. Det kan vi hantera genom att ändra våra beteenden så att de följer våra värderingar. Men vi kan också hantera det genom att försöka minska dissonansen med att till exempel övertala oss själva att kvinnorna behöver pengar och att man själv bara provade, säger hon.

— Människan är ett gruppdjur. Om vi inte följer gruppens normer känner vi skam. Det är då vi kanske säger ”det var första gången” för att komma tillbaka i gruppen, säger Kata Nylén.

Enligt en undersökning som gjordes av Folkhälsomyndigheten 2019 har knappt tio procent av de svenska männen köpt sex.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!