Kvinna kampanjade mot socialtjänsten – misstänks ha fört två flickor ut ur landet

Publicerad 2023-01-12

I augusti omhändertogs systrarna av socialtjänsten – och oroade sig för att bli bortgifta.

Nu misstänks sex personer för att ha fört flickorna ur Sverige, bland dem en kvinna som var drivande i den uppmärksammade kampanjen mot socialtjänsten.

– Vi har starka skäl att anta att de inte har återkommit till Sverige, säger åklagare Eva Lotta Swahn.

Det var i oktober som en av flickorna inte kom hem efter skolan.

Det skulle visa sig att hon och hennes syster, vid två olika tillfällen, förts ut ur Sverige. I juni i fjol beslutade socialtjänsten att systrarna skulle omhändertas, ett beslut som fastställdes i en dom av förvaltningsrätten i augusti.

– De var omhändertagna, på lite olika sätt, säger Eva Lotta Swahn som är åklagare i ärendet.

Sex personer är misstänkta för grov egenmäktighet med barn och grov medhjälp till egenmäktighet med barn. En av de misstänkta är hennes vårdnadshavare.

Ärendet omfattas av väldigt hög sekretess.

En misstänkt har erkänt att han hjälpte till att transportera flickorna från Sverige, men förnekar brott. Han säger att han inte visste att flickorna var omhändertagna och att föräldrarna hade begränsad rätt till barnen.

Systrarna som omhändertogs av socialtjänsten i augusti fördes ut ur Sverige i oktober. Bilden är en genrebild.

Oroade sig för bortgifte

Båda flickorna oroade sig för att de skulle bli bortgifta i sitt hemland och ska ha sagt att det att det fanns en tilltänkt make och planering för giftermålet.

Oron har de uttryckt för dem som tog hand om dem under hösten och socialtjänsten bedömer uppgifterna som trovärdiga.

I handlingar från förvaltningsrätten framkommer det att båda vårdnadshavarna nekar till att barnen skulle giftas bort eller att det skulle finnas hedersproblematik i hemmet.

Juristen Soili Lång-Söderberg som har företrätt ett av barnen i en rättegång kan inte kommentera ärendet så mycket på grund av sekretess.

I flera handlingar framkommer det uppgifter om att barnen har lokaliserats på en adress utomlands tillsammans med sin mamma. Soili Lång-Söderberg vet inte om barnen befinner sig på den plats där det är tänkt att de skulle bli bortgifta.

– Jag kan inte uttala mig i detta, med hänvisning till sekretess, säger hon.

Misstänks för att ha startat hatkampanj

En av de misstänkta är en kvinna i 40-årsåldern som hade en central roll i den kampanj som drevs mot socialtjänsten.

Kvinnan i 40-årsåldern är misstänkt för grov medhjälp till egenmäktighet med barn, och ska ha hjälpt till att lokalisera barnet, hanterat betalningar, organiserat genomförandet och haft kontakt med olika personer och gärningsmän.

Hon är häktad i sin frånvaro. I häktningsförhandlingen sa hennes advokat Anders Berggren att han inte haft kontakt med kvinnan, men att han utgår från att hon nekar till gärningarna då hon inte dök upp.

– Jag kan inte kommentera varken kontakt eller icke-kontakt med en klient.

Åklagare Eva Lotta Swahn vill inte kommentera om kvinnans roll i kampanjen har att göra med fallet i sig.

Demonstration mot socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö i februari 2022.

Kampanjen är tillbaka

I december 2021 publicerade en arabiskspråkig sajt ett 20-tal videoklipp om påstådda övergrepp från svenska socialtjänsten. Det blev början på en omfattande desinformationskampanj som enligt Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, är den största som Sverige någonsin utsatts för.

– Det är uppenbart att det finns ett intresse av att störa Sverige och ge felaktiga bilder av hur Sveriges värn av barn ser ut. Svenska värderingar stör islamistiska intressen och därför finns Sverige i fokus, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på MPF, till TT.

Den 16 februari i fjol varnade Socialstyrelsen för en vilseledande kampanj mot Sverige som påstår att muslimska barn och familjer är utsatta för övergrepp från svenska myndigheter.

Myndigheten för psykologiskt försvar har sagt att kampanjen fått förnyad kraft de senaste månaderna.

– Det är inget som kommer att försvinna, säger Mikael Östlund.