Dick Erixon om Aftonbladets AI-granskning av Riks

Publicerad 2023-06-29

Aftonbladet har låtit AI granska 852 timmars sänt material från SD-ägda kanalen Riks från starten 2020.

Analysen visar att det mest omdiskuterade ämnet inte är SD utan Socialdemokraterna – vilka beskrivs som desperata, makthungriga och inte att lita på.

– Jag är inte förvånad, i och med att det sträcker sig över två år när de haft regeringsmakten, säger Dick Erixon, ansvarig utgivare på Riks.

Dick Erixon är ansvarig utgivare på Riks.

Youtubekanalen Riks är en pr-mässig framgångssaga för Sverigedemokraterna. Från starten i november 2020 har man i dag genererat över 100 miljoner visningar på Youtube och man har över 100 000 prenumeranter.

En unik ställning för en medietjänst ägd direkt av ett politisk parti.

När AI-tjänsten ChatGPT fått analysera samtliga Riks-inslag från starten i november 2020 till mars i år har omkring 10 000 samtalsämnen kunnat vaskas fram i de tusentals olika klipp som publicerats.

Överlägset i topp finns de två mest omdiskuterade ämnena – Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Efter följer ”immigration”, ”regeringen” och ”Miljöpartiet”.

”Inget SD-perspektiv”

– Att det är regeringen som varit huvudmålet för granskning är jag inte förvånad över. Den nya regeringen har ju inte heller suttit så länge, säger Dick Erixon, ansvarig utgivare på Riks.

Sverigedemokraterna äger via sitt bolag Samtid & Framtid även Riks, men Aftonbladet kunde nyligen avslöja att beslutet att sälja av mediebolaget var fattat i partistyrelsen, även om det ännu är oklart när det ska ske.

Men Dick Erixon tycker inte att man haft ett utpräglat ”sverigedemokratiskt” perspektiv på rapporteringen hos Riks, som man själva beskriver som en ”konservativ nyhetsförmedling”.

– Nej, det tycker jag inte. Vi är i en tid då de gamla höger- och vänsterperspektiven suddas ut, även om många medier sitter kvar i det. Vår ambition är att det ska vara en bred förmedling av konservativa perspektiv. Av de gäster vi har haft är det många som inte alls tillhör något etablerat politiskt parti, säger Dick Erixon.

– Det tydligaste är Markus Allard, en programledare. Hans Örebropartiet har inget med Sverigedemokraterna att göra, utan grundade sig ur någon form av vänsterperspektiv.

Fokus på Lööf

Enligt Dick Erixon har man ibland till och med fått bannor för att inte ha varit tillräckligt stöttande av SD.

Riks fokusering på förra C-ledaren Annie Lööf är tidigare omskriven.

– Jag har fått kritik när jag kritiserade att Sverigedemokraterna inte var tillräckligt tydliga i en fråga. Det är sånt som kanske inte gillas, men vi ser att vi har det uppdraget att vara granskare av det politiska skeendet.

Den politiker som har varit mest omdiskuterad på Riks har inte varit Jimmie Åkesson, inte heller Magdalena Andersson eller Stefan Löfven.

I topp bland diskussionsämnen finns Annie Lööf.

Riks fokusering på just Annie Lööf är tidigare omskriven, och hon har själv pekat ut Riks som en källa till grogrunden till hatkampanjer riktade mot henne, bland annat i en intervju med Aftonbladet förra året.

I Riks har Annie Lööf enligt AI-granskningen förekommit som samtalsämne fyra gånger oftare än Jimmie Åkesson och dubbelt så ofta som tidigare statsminister Löfven.

Hon beskrivs som en ”inflytelserik” ”hycklare”. Hon är ”inkonsekvent”, ”impopulär” och ”obeslutsam”.

Önskar tydligare uppdelning

– Magdalena Andersson blev ju omtalad så pass sent, men Annie Lööf har varit med hela tiden. Hon blev ju lite av en kungamakare eller drottningmakare både när det gällde Löfven och Andersson som haft Annie Lööf som vågmästare, säger Dick Erixon.

Dick Erixon vill inte kännas vid att Riks på något sätt skulle bidragit till en hatisk ton mot Annie Lööf, utan menar att Annie Lööf i själva verket varit långt mer hatisk mot Sverigedemokraterna.

– Det som Annie Lööf sagt om sverigedemokrater som hon kallat för rasister, fascister eller främlingsfientliga onda människor är betydligt värre än Riks varit mot henne. Det blir en konstig debatt för hatet mot Sverigedemokraterna är flera nivåer högre, säger Dick Erixon.

Om den ansvarige utgivaren Dick Erixon kunde ändra på något i efterhand så önskar han att det tydligare hade framgått på Riks vad som i rapporteringen är nyhetsmaterial och vad som är opinionsjournalistik, något som fortfarande är i princip helt omöjligt att särskilja.

– Jag har haft den uppfattningen från början att vi måste hitta sätt att tydligare dela upp de olika utgångspunkterna och syftena. När det gäller text är det enklare att göra det, säger Dick Erixon.