Risk för tågkaos i sommar − SJ:s drag inför midsommarhelgen

Uppdaterad 2022-06-14 | Publicerad 2022-06-13

SJ har inte nog många lokförare och tågvärdar.

Under pandemin pausade man rekryteringen – och i sommar vill fler än någonsin åka tåg.

– Vi har precis beslutat om extra midsommartillägg för de som går in och jobbar då, säger presskommunikatören Martina Nord.

Att ta sig från punkt A till punkt B blir allt knepigare.

Stockningen på huvudstadens flygplats Arlanda är välkänd, priset för en liter bensin eller diesel är uppe kring 25 kronor – och nu riskerar personalbrist att ställa till det för sommarens tågresande. Något som Arbetet först rapporterade om.

Hur många avgångar som kommer påverkas kan SJ i nuläget inte svara på.

– Jag vill understryka att merparten av trafiken inte kommer att påverkas. Just nu gör vi allt vi kan för att lösa personalbristen, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Eftersläpning efter pandemin

I julas ställde SJ in ett 30-tal avgångar dagligen, under den mycket trafikintensiva storhelgen. Det berodde på höga sjuktal och problem med ett nytt schemasystem.

Men problemen inför sommaren har inte att göra med det tidigare schemastrulet.

– Nu är det en eftersläpningseffekt efter pandemin, där vi pausade vår rekrytering. Och efter att restriktionerna släppte i februari har vi sett ett enormt stort intresse för att resa med tåg.

Rekordsommar för tågen

Bokningstrycket inför sommaren är högre än sommaren 2019, och därmed högre än någonsin.

– Det har vänt uppåt på ett fantastiskt sätt, utmaningen är att också kunna möta den efterfrågan.

Under våren har tågbolaget erbjudit ”semesterutköp”, en extra månadslön till lokförare och tågvärdar som på förfrågan går med på att flytta hela semestern till andra månader än sommaren. Detta är enligt kollektivavtalet, men fackligt aktiva på SJ uppger för Arbetet att situationen är otroligt ansträngd för de som planerar trafiken.

– Utöver det erbjuder vi extra ersättning när man flyttar vissa pass. Och för att inte äventyra resenärernas midsommarresor har vi precis beslutat om extra midsommartillägg för de som går in och jobbar då. Vi behöver bemanna, för vi vill ju verkligen att alla resenärer ska få sina efterlängtade midsommarresor, säger Martina Nord, som också prisar personalen för sin kompromissvilja.

”Ta höjd för ombokning”

Skulle man få sin avgång inställd så kommer SJ göra allt för att man ska kunna komma iväg ändå, försäkrar hon.

– Ett inställt tåg behöver inte innebära en inställd resa. Vi jobbar tillexempel med att sätta ihop två tågset.

Hur ska man tänka som resenär?

– Man kan ta höjd för att man kan behöva omboka. Det kan vara bra att ha med sig, när vi faktiskt inte vet i nuläget hur det kommer bli i sommar. Och se till att man lämnat sitt telefonnummer eller mejladress, så man får kontinuerliga uppdateringar om något händer.

Något annat man kan göra är att välja sin resdag med omsorg.

– Söndagar i juli till exempel, är väldigt högt bokat. Så kan man lägga sin resa mitt i veckan till exempel så underlättar det, säger Martina Nord på SJ.

Följ ämnen i artikeln