Metoden får hård kritik av experter

Publicerad 2015-09-02

Professor Anders Hjern är barnläkare på Sachska barnsjukhuset i Stockholm.

Metoden att fastställa ålder på asylsökande barn och ungdomar med röntgen kritiseras hårt av Barnläkarföreningen och forskare.

– Den här typen av bedömningar är alltför osäkra, säger Anders Hjern, barnläkare och professor på Sachska barnsjukhuset i Stockholm.

I början av 2000-talet började Migrationsverket med röntgenundersökningar av käke och handled. Syftet är att fastställa åldern på asylsökande ungdomar som inte kan styrka sin ålder.

Röntgenbilderna ska visa hur visdomständerna utvecklats och tillväxten i skelettet, men är en metod med stora brister.

– Problemet är att variationen mellan ungdomar är så stor. Vissa växer tidigare än andra och vissa kommer tidigare i puberteten än andra, säger Anders Hjern, Barnläkarföreningen.

”Jämföra äpplen och päron”

Felmarginalen på tänder ligger på 3 till 4 år åt vardera hållet och handledsröntgen bygger på jämförelser med bilder av vita amerikanska barn från 1930-talet.

– Det finns inga register med bilder över afghanska ungdomars handleder som har helt andra genetiska förutsättningar. Det är som att jämföra äpplen och päron, säger Gregor Noll, professor i folkrätt vid Lunds universitet.

Forskning som gjorts på före detta soldater visar dessutom hur trauman kan påskynda tillväxten hos unga.

– Posttraumatisk stress kan påverka åldrandet och effekten hos unga kan bestå i upp till tio år, säger Gregor Noll.

”Förvirrar juristerna”

Han tycker att medicinska åldersbestämningar inte borde användas överhuvudtaget och att läkare borde sluta skriva intyg.

– Bevisvärdet är uselt men det kommer med ett allvar och auktoritet som förvirrar juristerna som ska fatta beslut, säger han.

Barnläkarföreningen anser att åldersbedömningar ska följa Socialstyrelsens riktlinjer. Enligt dem ska en barnläkare tolka röntgenbilderna men bara vara ett komplement till en helhetsbedömning grundad på kroppslig utveckling och psykosocial mognad.

Inga barnläkare har hittills varit med i bedömningen utan Migrationsverkets tjänstemän har gjort egna tolkningar efter utlåtanden från röntgenläkare.

I juni 2015 meddelade Socialstyrelsen att man på nytt ska utreda frågan om åldersbedömningar.

– Jag tror på förnuftet och att vi har att göra med rationella människor på Migrationsverket och därför hoppas jag på en förändring, säger Gregor Noll.