Övervakningskameror töms i sökandet efter försvunna Amela

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2022-02-22

Trots flera sökinsatser är 24-åriga Amela fortfarande försvunnen.

Nu har en specialgrupp tillsatts hos polisen för att lösa fallet och man går även igenom material från övervakningskameror i jakten på att hitta spår.

– Vi behöver fortsatt allmänhetens hjälp, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i Region Väst.

Flera sökningar har gjorts i det lilla samhället Grästorp där Amela försvann natten mellan den 13 februari och alla hjärtans dag.

En damm har tömts, man har haft helikoptrar med värmekameror i området och ett stort antal frivilliga har deltagit i skallgångar.

Men hittills har sökandet varit utan resultat.

”Jobbar för högtryck”

Just nu pågår inga sökinsatser då det helt enkelt inte finns någon specifik plats att söka på.

– Men utredningen pågår i full styrka, det kan jag säga. Vår utredningsgrupp jobbar för högtryck med att finna kvinnan, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i Region Väst.

Amela, 24, är spårlöst brota. Polisen jobbar för högtryck för att hitta henne. En specialgrupp har nu tillsatts för att lösa det mystiska försvinnandet.

Polisen har tillsatt en specialgrupp bestående av utredare, analytiker och beteendevetare som just nu enbart jobbar med att hitta Amela.

Gruppen har bland annat utfört husrannsakningar hos den misstänkte mannen och håller förhör med personer i både hans och Amelas närhet.

– Vi samlar även in övervakningsfilmer från bland annat bensinmackar och andra ställen utmed vägar efter spår. Men vi är fortfarande intresserade av alla tips från allmänheten, säger Peter Adlersson.

Ville fråga om utebliven lön

Den 38-årige man som sitter häktad misstänkt för människorovet av Amela har varit en av hennes arbetsgivare.

Kvällen då hon försvann berättade hon för sina systrar att hon skulle träffa honom för att höra när han planerade att betala hennes uteblivna lön.

– Sedan ringde hon vår syster vid halv ett på natten och sa att hon var på väg hem, har Amelas syster Arnela tidigare berättat.

Men när familjen vaknade på morgonen hade Amela aldrig kommit hem. De fick sedan höra från den 38-årige mannen, som hela familjen känner, att Amela försvunnit och att han anmält henne försvunnen.

– Jag ser det som helt osannolikt att hon skulle försvinna frivilligt. Jag vill bara att det här ska ta slut och att jag får hem min syster, har Arnela tidigare sagt.

Nekar till brott

Spåren efter Amela slutar vid 01-tiden på natten. Klockan 01.20 stoppades Amela och den 38-årige mannen av poliser i en trafikkontroll strax utanför Grästorp. Patrullen ska inte ha reagerat på något särskilt, kontrollen var enbart rutinmässig, och Amela och 38-åringen lämnade sedan Grästorp västerut.

När den 38-årige mannen sedan greps och fick frågor om vad de gjorde tillsammans i bilen mitt i natten, och var Amela sedan försvann, har han inte kunnat lämna en trovärdig förklaring om vad som har hänt, enligt åklagaren i ärendet.

– Han har lämnat uppgifter som är så osannolika att han blir misstänkt, har kammaråklagare Lars Johansson tidigare sagt.

38-åringen själv ska ha uppgett att han senast såg Amela i Forshallområdet i Grästorp men trots flera stora sök där har hon inte hittats, och polisen tror inte längre att hon kan finnas där.

Mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov av Amela. Han nekar till brott.

Försvunna Amelas syster Arnela (till vänster med hund) har deltagit i sökandet tillsammans med frivilliga.