Kidnappade flickor kan ha lokaliserats

Publicerad 2014-05-10

En del av de skolflickor som kidnappats av terrorgruppen Boko Haram kan ha lokaliserats.

De över 200 flickorna ska ha delats in i fyra grupper för att försvåra sökandet, uppger underrättelsekällor för tv-kanalen Sky News.

Brittiska och amerikanska experter anlände på fredagen för att söka efter flickorna, skriver AP.

Terrorrörelsen Boko Haram kidnappade flickorna under en attack mot en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria den 14 april. 53 av dem lyckades fly, men 223 uppges fortfarande hållas fångna.

”Brott mot mänskligheten”

Kidnappningen "kan utgöra ett brott mot mänskligheten", konstaterar FN:s säkerhetsråd, som på fredagen enhälligt fördömde bortrövandet.

"Vi arbetar tillsammans med Nigeria i FN:s säkerhetsråd för att snabbt införa nödvändiga FN-sanktioner mot Boko Haram", skrev USA:s FN-ambassadör Samantha Power på Twitter.

Omvärlden har visat sin avsky mot bortrövandet i veckan. I lördagstalet, som vanligtvis hålls av den amerikanska presidenten, sa Michelle Obama att USA gör allt för att hämta hem de bortrövade flickorna.

I talet som sändes via radio och internet från Vita Huset fördömde hon kidnappningen som en "samvetslös handling".

– Vuxna män som försöker släcka unga flickors ambitioner, stormade Michelle Obama i talet, där hon betonade vikten av flickors rätt till utbildning.

Kritik från Amnesty

Hon underströk hur upprörda hon och maken, president Barack Obama, blivit av rapporterna om masskidnappningen.

– Jag vill att ni ska veta att Barack har gett vår regering instruktioner att göra allt som går att göra för att stödja den nigerianska regeringens ansträngningar att hitta dessa flickor och hämta hem dem, sade hon.

Samtidigt väcks kritik från bland annat Amnesty om att den nigerianska regeringen, ska ha känt till attacken i förväg – utan att agera. Människorättsgruppen sade på fredagen att flera trovärdiga källor bekräftade uppgifterna. Vid 19-tiden på kvällen ska ett antal människor ha varnat militären i delstaten Bornos huvudstad Maiduguri. En högt uppsatt militär i Chibok ska även ha bett om förstärkning, utan att något hände.

Men Nigeria tillbakavisar uppgifterna.

– Om regeringen hade vetat skulle vi ha agerat, säger informationsminister Labaran Maku till BBC.