Micke hängdes ut på Facebook – efter varning om vit skåpbil

Publicerad 2015-12-02

Micke och hans familj hängdes ut på Facebook.

En varning om en vit skåpbil i ett bostadsområde gjorde att Micke Osberg och hans familj i Skåne helt oskyldigt hängdes ut på Facebook.

Nu vill han mana till försiktighet innan rykten delas på sociala medier.

– Jag tror inte folk förstår vilka konsekvenser det kan få, säger Micke Osberg.

Det var i början av november som Micke Osbergs pappa körde den vita skåpbilen till ett område utanför Malmö för att köpa ett dockhus till sina barnbarn.

Lite förvirrad över vägbeskrivningen stannade han bilen några gånger och öppnade vid ett tillfälle dörren för att fråga om vägen. Händelsen uppmärksammades av två kvinnor som fattade misstankar om att situationen kunde vara hotfull för barn.

Namn och registreringsnummer

Ett oroande inlägg spreds därefter på Facebook, i vilket den misstänkta skåpbilens registreringsnummer angavs. Inlägget fick stor uppmärksamhet och delades raskt i flera grupper. Någon kollade även upp ägaren till skåpbilen, vilket inte var pappan utan sonen Micke, vars namn därefter började spridas i grupperna.

Några dagar efter att inlägget delats berättade en kollega för Micke att hans namn förekom på nätet, i samband med misstanke om barnarov.

– Det kändes jätteobehagligt, säger Micke för Aftonbladet.

Delats över 700 gånger

Han polisanmälde händelsen direkt och försökte sedan tillsammans med hustrun Suzanna dementera ryktena i de olika grupperna. De insåg dock att inlägget på bara två dagar hunnits delas över 700 gånger.

– Vi gjorde en snabb uträkning att med vänners vänner så hade inlägget nått över 50 000 personer. Många reagerar ju på innehåll som antyder "Fara för barn – vit skåpbil" och delar vidare utan att läsa kommentarerna under som faktiskt berättar sanningen, säger Micke.

I samband med ryktesspridningen om den vita skåpbilen började även andra rykten kopplas ihop med händelsen.

– Folk skrev att de sett samma skåpbil över hela Skåne och det blev en riktig häxjakt.

Dottern kom hem från skolan

För Micke, som själv beskriver sig som väldigt restriktiv på sociala medier, blev situationen okontrollbar.

– När det hände så kände jag mig väldigt kränkt och som en väldigt liten människa, men nu är jag mest arg.

Det jobbigaste har enligt honom varit att människor som läst inlägget inte haft alla fakta utan bara delat vidare.

– Jag tror inte folk förstår hur det känns att vara med om något sådant här eller vilka konsekvenser det kan få, framförallt när det handlar om barn. Jag har själv två barn och två bonusbarn. Min bonusdotter kom hem från skolan och berättade att de pratat om det i skolan.

Trots att ryktet fick stor spridning har reaktionerna i efterhand varit övervägande positiva.

– Många kommer fram och tycker att vi är starka som vågat gå ut med namn och bild och dementera detta, berättar Micke.

Vill ha en ursäkt

Han känner dock stor besvikelse över att de som pekade ut honom på Facebook inte har hört av sig och bett om ursäkt.

– De vet vem jag är och det minsta de hade kunnat göra är att be om ursäkt. Det är det jag kräver.

Att familjen väljer att gå ut i media och berätta om händelsen handlar inte bara om stoppa ryktet utan även om att sprida kunskap.

– Syftet är att folk ska tänka på hur fel det kan bli på sociala medier genom att visa på hur en liten grej kan bli så stor och att folk därför ska tänka efter innan de delar saker.

Ville varna

En av dem som bidrog till drevet berättar för Sydsvenskan hur hon ser på händelsen.

– Jag skrev min första kommentar efter att jag läst en annan varning på Facebook om att en äldre och en yngre man jagat barn. Då kände jag att jag hellre varnar en gång för mycket än för lite. Sedan blev det helt tokigt, men det var inte alls min mening, berättar kvinnan för Sydsvenskan.

Enligt henne ska polisen ha meddelat att bilen var avställd och därmed godkänt att hon gick ut med registreringsnumret, något som Micke dementerar.

– Polisen förklarade för mig att de aldrig skulle göra det och bilen var heller aldrig avställd.

Att kvinnan trots det gick ut med registreringsnumret menar hon berodde på att situationen handlade om barn och att hon därför ville varna. Hon förklarar dock att hon lärt sig en läxa.

– Jag kommer aldrig någonsin lägga ut ett registreringsnummer igen. Jag kommer nog också att dra mig för att varna lite löst, vilket på ett sätt är synd för man måste ju kunna be folk att vara uppmärksamma, säger hon till Sydsvenskan.

Två anmälningar senaste tiden

Under de senaste veckorna har dock två anmälningar angående överfall av män i vita skåpbilar inkommit till polisen i Skåne, enligt Helsingborgs Dagblad. I det ena fallet försökte två män slita in en kvinna fån Kävlinge i en vit skåpbil. Kvinnans pappa skrev efter händelsen ett inlägg på Facebook, där han varnade för den vita skåpbilen. Inlägget delades över 20 000 gånger.

En vecka senare inträffade en liknande händelse i Staffanstorp, men där sprang kvinnan iväg när bildörren öppnades. Enligt polisen finns i dagsläget inga misstänkta och fallet i Staffanstorp har lagts ned i brist på bevis.

Enligt Lars Förstell, pressekreterare på Skånepolisen, förekommer anmälningar om vita skåpbilar relativt sällan, men han förklarar att man från polisens sida alltid tar dem på största allvar.

– Jag tycker det är viktigt att man hör av sig till oss om man ser något anmärkningsvärt eller misstänker något brott. Dock händer det ganska ofta att folk hör av sig med sin oro där det sedan visar sig att den bygger på antaganden och hörsägen.

Tänka efter innan

Han menar därför att man ska ta sig en extra tankeställare innan man börjar dela saker via sociala medier.

– Det är väldigt enkelt att bara vidarebefordra sådant man läst och okritiskt sprida uppgifter i en större krets. Om man misstänker något är det viktigt att man vänder sig till oss först, innan man börjar dela med sig på sociala medier, då det kan vara så att det inte finns fog för den oron man känner.

Följ ämnen i artikeln