Så ska sommaren ta sig hit

Publicerad 2015-07-15

I sydeuropa njuter de av vädret, men för oss i Sverige finns ingen värme i sikte.

Så här ska sommarvärmen komma även hit.

– Man vet ju aldrig vad som skulle kunna hända, säger Emil Björck meteorolog på SMHI.

Just nu befinner vi oss i en kalluftsbubbla. Det är inte varmt, vi har återkommande regnskurar och solen är ett minne blott. Så ska det se ut hela veckan.

Mellersta Norrland och Norrland kommer inte få det varmare än 15 grader, medan övriga Sverige kan hoppas på upp till 20 grader. Regnskurarna kommer att byta av varandra och emellanåt får vi också en del åska.

Men ge inte upp hoppet, det finns nämligen fortfarande chans till riktigt sommarväder. Så här kan värmen komma hit.

Så kommer värmen

Om det blir ett högtryck i östra Europa och Ryssland, skulle det kunna påverka så att vindarna blir sydliga och tar med sig den varma luften från Italien, Spanien och Grekland till oss. Det skulle skjuta bort kalluftsbubblan och ge oss värme på upp till 30 grader.

– Det här är troligast för att vi ska få det varmare än vi har det nu, säger Emil Björck på SMHI.

Men det finns också fler möjligheter.

Värme befinner sig alltid i ständiga vågrörelser. Om vi vill ha värme här uppe i norr gäller det att Sverige hamnar i en våg där varm luft rör sig norrut och kall luft rör sig söderut. Då skulle vi kunna få hit värmen från andra sidan Atlanten och få temperaturer på över 30 grader.

– Men den närmaste värmen vi har är i södra Europa, så den skulle vara enklast att hämta hit.

"Man vet aldrig"

Om det ryska inlandet får det väldigt varmt och värmen stannar kvar där kan vi med lite tur med vindarna få värmen även till Skandinavien.

Men just nu är det kallt i Ryssland, så det troligaste är att värmen kommer från sydeuropa som har det riktigt varmt just nu.

– Det är en ganska liten chans att något av detta skulle inträffa som det ser ut just nu, men man vet ju aldrig vad som skulle kunna hända, säger Emil Björck.

Händer inget av dessa scenarion får vi hålla tummarna, kanske kommer värmen också hit en vacker dag.

– Vi kommer inte få sol och värme på flera dagar och man får vara beredd på regnskurar, men man ska inte glömma att det finns plats för solen emellanåt ändå, säger han.

Scenario 1

Det här är det mest troliga av dem alla. Om det blir ett högtryck i östra Europa och Ryssland så kommer vindarna över kontinenten bli sydliga vilket skulle bidra till att vi här uppe får varmare luft. På så sätt skulle vi kunna komma upp i de högre temperaturerna som just nu är nere i södra europa.

Scenario 2

Det finns också en möjlighet att värmen skulle kunna komma från väst. Det är en ständig vågrörelse där varm luft rör sig norrut och kall luft rör sig söderut på andra sidan atlanten. Om vi vill ha värme i Sverige så gäller det att pricka in rätt våg så att varmluft åker över till andra sidan havet och tar sig hit.

Scenario 3

En annan möjlighet är att det ryska inlandet får det väldigt varmt och att värmen stannar kvar där. Med lite tur med vindarna kan värmen ta sig även till Skandinavien. Händer det här skulle vi kunna få höga temperaturer även här.

Följ ämnen i artikeln