Grekland stänger statlig tv och radio

Publicerad 2013-06-11

Det grekiska regeringen har beslutat att stänga ner landets statliga tv- och radiotjänster. Anledningen uppges vara landets ekonomiska problem.

Den grekiska regeringen meddelade under tisdagen att man kommer att stänga radio- och tv-tjänster på det statliga programföretaget, ERT, med omedelbar verkan. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– ERT är ett fall av exceptionell brist på öppenhet och otroligt extravagans. Detta slutar nu, sade regeringens talesman Simos Kedikoglou på en presskonferens, enligt AFP.

Han sade också att företaget kommer att öppnas igen men under andra former och med färre anställda. ERT har idag 2700 anställda som alla berörs av stängingen.

Fackförbunden protesterar

Grekiska fackföreningar protesterade mot nedstängningen och menar att regeringen offrar statlig tv och radio till förmån för EU-IMF borgenärer.

Fackförbundet ADEDY beskriver stängningen som en statskupp.

Under måndagen började representanter för Greklands internationella kreditgivare från EU och IMF att granska landets framsteg i genomförandet av strukturreformer som ska leda landet ur skuldkrisen.

Reformerna kräver att offentlig sektor i Grekland bantas rejält.

ERT:s anställda har hotats av arbetsstopp i flera månader. Det är ännu inte klart när tv-bolaget väntas köra igång igen.