Lotta slogs och sparkades till döds – nu föreslås en lex Lotta

Publicerad 2022-09-09

När Lotta Rudholm slogs till döds av en man hon försökte lämna var samhället ense: nu fick det vara nog.

Sex år har gått. Fler kvinnor har mördats.

Nu, några dagar innan valet, vill Socialdemokraterna till slut införa en lex Lotta.

Det är ett stort misslyckande att vi inte lyckats stoppa mäns våld mot kvinnor, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Ekonomiassistenten Lotta Rudholm blev 41 år gammal.

Mordet på 41-åriga Lotta Rudholm skakade om Sverige 2016.

Inte bara på grund av den brutala och långdragna misshandeln hon utsattes för av sin pojkvän Martin Jonsson. En misshandel som lämnade henne slagen till oigenkännlighet. Där slagen och sparkarna ledde till att hon aldrig vaknade upp igen.

Fallet väckte även stor uppmärksamhet då det blottade systemfel som gjordes innan Lotta slogs till döds, fel som senare fått kritik av Riksåklagaren.

Lottas pojkvän Martin Jonsson, idag 39 år, var nämligen en välkänd våldsverkare. När han och Lotta träffades via Facebook var han villkorligt frigiven för grov kvinnofridskränkning, efter att misshandlat sin tidigare flickvän under längre tid. Han var tidigare dömd för flera grova våldsbrott, ofta med våld mot huvudet.

I ett fall ledde Martin Jonssons misshandel till och med till en persons död, i ett annat till att offret fick men för livet.

När förhållandet började bli våldsamt och Lotta ville lämna det sa Martin Jonsson att han inte bara skulle slå ihjäl Lotta om hon lämnade honom, utan även hennes familj.

Hon trodde på honom. Han hade ju dödat förut.

Men sex dagar innan den 4 juni 2016, dagen då hon mördades, så anmälde Lotta Martin Jonsson. Hon berättade i förhör att hon hotats och misshandlats, fått blåslagna armar och brutna revben – skador som hon även dokumenterat med sin mobilkamera.

Lotta Rudholm misshandlades upprepade gånger innan hon slogs ihjäl.

En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes. Men när Lotta på grund rädsla drog sig ur ansåg åklagaren att bevisläget var för svagt och polisutredningen lades ner.

Martin Jonsson, som då var anhållen i sin frånvaro, visste aldrig ens om att det fanns en polisanmälan. När Lotta inte ville medverka längre hävdes anhållandet.

– Lotta uppsökte sjukvården 15 gånger för sina skador. Hon berättade om vad hon var med om, om hoten och rädslan. Varför hjälpte man inte då? Hur kan man bara släppa ut honom? Och hur kan åklagaren inte driva vidare fallet när det handlar om så allvarlig brottslighet? Det där är några av de saker som måste förändras, som är skevt i samhället, har Lottas syster Camilla tidigare sagt till Aftonbladet.

Efter mordet på Lotta hölls manifestationer.

Hon var vare sig den första eller sista kvinnan som mördades av en man de har eller har haft en relation med, men hennes öde greps tag och Lottas anhöriga och organisationer föreslog en lex Lotta.

– Det här är en lag man önskar inte behövdes. Men det gör den, sa Maria Hallenius Henrysson, medgrundare till Socionomer utan gränser.

Nu, sex år senare, kan lagen komma att bli verklighet. Under torsdagen, någon timme efter att Beata Ratzmans make dömts till livstids fängelse för mordet på henne, föreslår Socialdemokraterna en ”Lex Lotta”.

sin Facebooksida förtydligar partiet: ”När en kvinna mördas, trots att en myndighet känt till hennes utsatta situation, ska myndigheten ta sitt ansvar och anmäla sig själv.”

Det har gått sex år sedan en lex Lotta första gången föreslogs, varför just nu?

Det är ett stort misslyckande att vi inte lyckats stoppa mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor har sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde varit en högt prioriterad fråga och vi har vidtagit en mängd åtgärder, med den nationella strategin som grund. Men mer behöver göras, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Lotta dokumenterade sina skador.

Baudin hänvisar till det åtgärdsprogram som presenterades vid årsskiftet.

Ett åtgärdsprogram med 99 punkter som är tänkt att förebygga våldet och ge ett starkare skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor och barn.

– Det handlar bland annat om skärpta straff, fler poliser med bättre verktyg, stöd till kvinno- och tjejjourer, informationsinsatser till unga pojkar, och telefonlinje för den som behöver hjälp med att upphöra med våld. För att mäns våld mot kvinnor ska upphöra krävs i grunden att män slutar slå, säger Tobias Baudin.

Aftonbladets mångåriga granskning visar att cirka 16 kvinnor dödas varje år av en man de har eller har haft en relation med. Fortfarande, trots att ämnet de senaste åren varit högt upp på agendan, fortsätter kvinnor att mördas.

Varför lyckas inte samhället bryta trenden?

– Varje mord är ett stort misslyckande och det är viktigt att samhället utvärderar, lär och ändrar rutiner, för att inte fler kvinnor ska utsättas för samma sak. Lex Lotta är en välkommen och viktig åtgärd som kan att bidra till att förbättra situationen för kvinnor som utsätts för våld.

Martin Jonsson dömdes 2016 till 18 års fängelse för mord, ett straff han fortfarande avtjänar.

Dödade kvinnor – samlingssida