Elektrikerna blockar laddstolpar i kampen mot Tesla

Publicerad 2023-11-19

IF Metalls kollektivavtalskamp mot Tesla fortsätter.

Nu vägrar fackförbundet Elektrikerna förse Teslas verkstäder och laddstationer i landet med service.

”Nu kör vi”, skriver fackförbundet på Facebook.

Fackförbundet Elektrikerna har anslutit sig till IF Metall i kampen om kollektivavtal mot bilföretaget Tesla. I ett laddat drag har sympatiåtgärder från fackförbundet dragit igång runtom i landet sedan fredags.

Vägran innebär att medlemmar i Elektrikerna inte kommer reparera eller jobba med servicen för elanläggningar vid Teslas tio verkstäder och företagets 213 laddstationer i Sverige.

”Nu har Elektrikernas blockad av service eller reparation av elanläggningar vid Teslas laddstolpar och verkstäder startat och blockadsskyltarna är uppsatta från söder till norr. Nu kör vi!”, skriver fackförbundet på Facebook.

Åtgärderna gäller tillsvidare, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

”Nu kör vi!”, skriver fackförbundet på Facebook.

Satt upp skyltar

Jonas Eriksson är ordförande och regionalt skyddsombud för Svenska Elektrikerförbundet i Göteborg.

– Än så länge har vi satt upp skyltar utanför två verkstäder och två större laddstationsplatser. Men vi kommer sätta upp fler, säger han.

Jonas Eriksson är ordförande för Elektrikerna i Göteborg.

Blandade reaktioner

Även om vissa har varit kritiska har reaktionerna varit blandade sedan arbetet påbörjades klockan 05.00 på fredagsmorgonen, enligt Jonas.

– Vissa företag och bilägare förstår inte varför vi blandar oss i, medan andra tycker att vi gör helt rätt som tar upp kampen mot ett stort multinationellt företag.

Sympatiåtgärderna innebär att medlemmar i Elektrikerna inte kommer reparera eller jobba med servicen för elanläggningar vid Teslas tio verkstäder eller Sveriges 213 laddstationer.

Hur länge kommer åtgärderna pågå?

– Det kan ta slut imorgon eller pågå hur länge som helst. Åtgärderna kommer vara kvar tills Tesla tecknar kollektivavtal, säger Jonas.

– Vi vill samtidigt påpeka att det här inte bara handlar om IF Metall. Utan att det handlar om den svenska modellen i stort. Den svenska modellen där svenska parter reglerar lönebildning reglerar vi själva och det är av oerhörd vikt att multinationella företag inte kommer undan, för då sätts hela modellen i gungning, säger Jonas.

Sympatiåtgärderna påbörjades i fredags 05.00
Strejkvakter utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp.