Så mycket kostade kungafamiljen förra året

Publicerad 2014-05-19

Kungafamiljen gick back med 2 miljoner förra året.

Det visar förra årets verksamhetsberättelse som presenterades på slottet under måndagen.

Anledningen? För mycket fester.

Kungen.

2013 var ett hektiskt år för kungafamiljen. Madeleine gifte sig, drottningen fyllde 70, prins Daniel firade sin 40-årsdag och kungen firade 40 år på tronen. Fester som belastade hovets budget mer än vanligt.

Anslaget från staten låg på samma nivå som för 2012 - 63 miljoner kronor. Utöver det mottog kungafamiljen 16 miljoner i avgifter och ersättningar, 304 000 kronor i bidrag och 405 000 i andra finansiella intäkter under året. Trots det landar kungafamiljens budget på ett underskott med över 2 miljoner.

Pengar som kungen själv måste betala.

– Det är kungens uppgift att täcka upp för det underskott som hovstaterna presenterar. Medel från Slottstaten kan inte täcka upp det, sa Jan Lindman, överintendent på hovet, under måndagens pressträff.

Hur lång tid kungen får på sig att betala in miljonerna sades dock inte.

"De får ju ingen lön"

2011 beslutade riksdagen om ökad insyn i hovets ekonomi, ett beslut som den politiska oppositionen drev igenom. Från och med nu ska kungafamiljens utgifter redovisas på samma sätt som ett företags årsredovisning, med balansräkning och resultat.

Men vem som gjort av med vad är fortfarande oklart. Utgifterna i verksamhetsberättelsen är inte uppdelade på kungafamiljens medlemmar.

– De anslag vi får ska finansiera all verksamhet. Det är transport, middagar, personal, ledning, allt. Det ska dessutom bekosta de kostnader som kungafamiljen får. De får ju ingen lön, sa Jan Lindman.

Varför kan man inte redovisa kostnaderna för varje familjemedlem?

– I den överenskommelse vi gjort med regeringen så har vi kommit överens om att redovisa på det här sättet. Då blir det på det här sättet. Enligt överenskommelsen ska vi också respektera den privata sfären.

Blir det transparent, det här?

– Ja. vi tycker att det här ger en bra bild av vår verksamhet.

Hur mycket kungafamiljens fester kostat under året ville han inte kommentera.

– Fester är en grundläggande verksamhet för hovet, det går inte att lyfta loss en fest på det sättet.

En uppgift kunde dock hovet lämna. Kostnaden för Madeleines bröllop: 3 miljoner kronor.

Kommer ni att klara budgeten nästa år?

– Vi räknar med det. Det är vår absoluta ambition.

Hur mycket pengar har kungen privat?

– Det går vi inte in på nu.