Experten: ”Riksledningen är utomordentligt oroad”

Publicerad 2014-11-14

"Riksledningen är utomordentligt oroad"

Försvarsmakten bekräftar att en mindre ubåt kränkt svenska vatten.

Alla alternativa förklaringar kan uteslutas, enligt ÖB Sverker Göransson.

– Det är ett tecken på att riksledningen är utomordentligt oroad, säger tidigare ubåtsjägare Göran Frisk.

Vid 11.30 inledde ÖB, statsminister Stefan Löfven och försvarsministern Peter Hultqvist en presskonferens om ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

Enligt ÖB Sverker Göransson råder det "inga tvivel" om att svenska territorium kränkts av främmande makt.

– Det är fullt klarlagt, sa ÖB.

"Grov och oacceptabel kränkning"

Den avgörande observationen är gjord av försvarsmaktens sensorer. Observationen uppfyller kraven för högsta bedömningsnivån och har varit avgörande för operationen, berättade ÖB.

– Det bekräftar att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium. Om detta råder inga tvivel. Alla alternativa förklaringar kan uteslutas. Det är en grov och oacceptabel kränkning och ett mycket allvarligt konstaterande, sa ÖB.

Sverker Göransson bekräftade också att den bild som skickades från en privatpersonen till försvaret visar ett föremål som dyker under vattnet.

– Observationen visar ett föremål som har fart på en knop. Det vita skum som syns i anslutning till föremålet är inte bogsvall utan vatten som trängs ut ur ventiler i en ubåt.

Oklart vilken nation som ligger bakom

Göran Frisk, tidigare ubåtsjägare, kallar uttalandet "otroligt viktigt".

– Det är ytterligt allvarligt när statsminister, försvarsminister och ÖB går samman och berättar detta. Det är ett tecken på att riksledningen är utomordentligt oroad.

ÖB kunde inte klargöra vilken nation som står bakom kränkningen.

– Från svensk utgångspunkt ska vi se till att kränkningar upphör. Då är det inte så viktigt vem som står bakom kränkningen.

– Jag tror för min egen del att det är ryssarna.

Något akut krigshot mot Sverige är det inte tal om, säger Frisk.

– Men det är allvarligt ändå, om vi har kränkningar så måste man tro att det finns någon som vill Sverige ont. Det här är inget spel.

"En väldigt tydlig signal"

Under presskonferensen talade Stefan Löfven till omvärlden och klargjorde vilka "enorma risker" det kan innebära att kränka svenskt vatten. Försvaret har alla befogenheter att hindra att en farkost kommer undan, däribland militära tvångsmedel, sa Löfven.

– Det språk som statsministern valde att använda var extremt tydligt. Han ger en väldigt tydlig signal att vi inte kommer att acceptera detta, säger Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan.

Ubåtsobservationerna går inte att jämföra med tidigare kränkningar av svenskt luftrum, menar Ring.

– Att andra stater kränker svenskt vatten är uppseendeväckande. De kränkningar som varit i luften är av den karaktär där man kan tala om vårdslöshet. Men när man är så långt inne i svenskt vatten kan man inte skylla på vårdslöshet längre. Det görs i ett visst syfte.

Han är ytterst tveksam till att ubåten skulle tillhöra Nato.

– Med tanke på det nära samarbete som Sverige haft med Nato finner jag det mycket osannolikt att ubåten skulle tillhöra ett Nato-land. Finland har inga ubåtar och då har vi egentligen bara Ryssland kvar.