Uppgifter: Fel familj attackerades i Västberga

Publicerad 2023-10-14

Klockan 00.51 larmades polisen efter en skjutning i en barnfamiljs bostad i Västberga.

Pappan dog.

Mamman och ett barn fördes till sjukhus.

Enligt flera källor tyder alla uppgifter på att de inte har några kopplingar till den kriminella miljön – att det är fel familj som utsatts.

Många boende i Västberga i södra Stockholm larmade när skotten ekade i villaområdet natten mot torsdag.

En eller flera gärningsmän hade då trängt sig in i en barnfamiljs bostad och öppnat eld.

Pappan dog. Mamman skadades när hon träffades av två skott. Hon och ett litet barn fördes till sjukhus.

Tidiga uppgifter om dödskjutningen pekade på att det var fel personer som utsattes. Flera uppgiftslämnare uppger för Aftonbladet att all känd information tyder på att det rör sig om en felskjutning. Den beskjutna barnfamiljen delar efternamn med en person som pekas ut som tilltänkt måltavla men som saknar koppling till de drabbade, enligt Aftonbladets uppgifter.

Även Sveriges Radio har rapporterat att enligt deras uppgifter så har familjen ingen koppling till den kriminella miljön.

Flera liknande dåd

Den senaste tiden har det rapporterats om allt fler så kallade ”felskjutningar”, att personer utan koppling till kriminalitet drabbas av det dödliga gängvåldet.

I mitten av september sköts 25-årige Mogos Amanuel Tesfemariam ihjäl i sin trappuppgång i Uppsalaområdet Sala backe. 25-åringen var på väg till sitt jobb inom hemtjänsten när en gärningsman som av allt döma var ute efter en annan person sköt honom.

24-åriga Soha Saad dog när en kraftig sprängladdning detonerade vid grannhuset i området Storvreta i Uppsala i slutet av september. Hon låg och sov på nedervåningen i familjens hus när bomben briserade mitt i natten.

I det fallet pekas personer i grannhuset ut som måltavla.

Polisens tekniker på brottsplatsen i Åkersberga dagen efter skjutningen.

Felskjutningar

Några nätter innan sprängningen i Storvreta sköts en man i 60-årsåldern utanför en villa i Åkersberga, norr om Stockholm.

Mannen ska ha upptäckt att det brann på altanen. När han gick ut för att kolla efter träffades han av skott och skadades allvarligt.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker polisen att även det rör sig om en ”felskjutning”.

Knappt ett dygn senare skedde ytterligare en misstänkt ”felskjutning” med kopplingar till Åkersbergaskjutningen. Fyra män stod då och grillade i Jordbro, söder om Stockholm, när en bil stannade och öppnade eld mot männen. En 23-årig man som enligt polisen misstankar inte varit den tilltänkta måltavlan dog.

Jordbro-skjutningen och skjutningen i Åkersberga kopplas ihop genom att samma bil tros ha använts vid båda dåden, enligt Aftonbladets uppgifter. En bil som kraschade in i en villa efter den sistnämnda skjutningen.

En 23-årig man dog när ett sällskap i Jordbro blev beskjutet.

”Är skakade”

Rikspolischef Anders Thornberg kommenterade under fredagen Västbergaskjutningen och dubbelmordet i Tullinge, de senaste två dåden i den pågående våldsvågen:

– Vi är skakade över brutaliteten och ser att våldets gränser fortsätter att flyttas fram. Polisen arbetar med full kraft för att få förhindra dåd och få stopp på våldsvågen.