Två attacker mot barnfamiljer på ett dygn

”Återigen passeras en ny gräns man inte trodde fanns”

Uppdaterad 2023-10-14 | Publicerad 2023-10-13

Gärningsmän som tränger sig in i småbarnsfamiljers villor och skjuter vilt – när alla gränser såg ut att ha passerats blev våldet än grövre.

Nu har tre personer mördats inom loppet av 25 timmar.

En 16-årig pojke från Linköping sitter i en taxi.

I fickan har han ett magasin, i bakluckan till taxin ligger vapnet som hör till.

Han har, enligt misstankarna, precis skjutit ihjäl två kvinnor i en villa i Tullinge i södra Stockholm. Ett av offren blev bara 20 år gammal.

På adressen bor en känd svensk artist och hans familj med flera små barn.

När polisen stoppar taxin försöker 16-åringen desperat att fly men han, och den taxichaufför han färdades med, grips. Efteråt hittar polisen vad man tror är pojkens uppkastningar inne i taxin, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nu sitter 16-åringen anhållen misstänkt för dubbelmordet – ännu en minderårig kille som tros ha lejts för att skada och mörda i den pågående våldsvågen.

25 timmar innan skotten ekar i Tullinge har polisen precis nåtts av flera larm från Stockholmsförorten Västberga, cirka 14 kilometer bort.

Boende ringer in om skottlossning mot en villa i det vanligtvis lugna området.

När polisen kommer in i bostaden hittar de en livlös man. Bredvid honom sitter enligt uppgifter hans fru med ett av parets två små barn i famnen. Även frun är skjuten.

En eller flera gärningsmän har en kort tid innan trängt sig in i småbarnsfamiljens bostad och öppnat eld.

Utan att bry sig om vem som träffas har ett flertal skott avlossats in i huset.

Den 40-årige mannen förklaras senare död. Hans fru får opereras för sina skador. Även ett av parets två små barn skadas lindrigt av en av de många kulorna.

En uppgiftslämnare säger efter mordet till Aftonbladet att en ny gräns har passerats när man tränger sig in i en villa och skjuter vilt mot dem man ser.

– Det kommer bara att fortsätta så här, säger källan.

25 timmar senare blir orden sanning.

Både dubbelmordet i Tullinge och dödsskjutningen i Västberga tros vara kopplade till det pågående gängkriget mellan de två falangerna av det nu splittrade Foxtrotnätverket.

Foxtrotledaren Rawa Majid och hans tidigare högra hand Ismail Abdo har gått från vänner till bittra fiender. I deras kamp att förgöra varandra har de gett sig på varandras anhöriga.

Men då de gängkriminellas närmaste familjer i många fall redan flytt från sina hem ger man sig nu på människor allt längre ut i periferin.

Paret i Västberga som besköts natten mot torsdagen är en småbarnsfamilj som enbart tros ha en svag koppling, om ens någon alls, till en person som är inblandad i gängkriget.

Samma sak i Tullinge. Där bor en känd artist med sin familj.

Den enda koppling som finns är att en person på adressen är anhörig till en man som är nätverkskriminell.

Men själva har vare sig de drabbade i Tullinge eller Västberga några kopplingar till kriminalitet.

– Man drar sig inte för att skjuta oskyldiga nu, så länge som man tror att det man gör skadar motståndaren, säger en källa.

Polismästare Carin Götblad säger att den senaste månadens våldseskalering är skrämmande.

– De är förfärligt hur man ständigt flyttar fram gränserna. Vi ser hur hänsynslösheten passerar nya gränser, både vad gäller offer och vad gäller utnyttjandet av unga gärningsmän.

Sedan den senaste våldsvågen inleddes har många skadats och dödats.

En mamma har skjutits ihjäl. En ung man på väg till sitt jobb inom hemtjänsten har dödats i sin trappuppgång. En ung kvinna har sprängts till döds i sitt eget hem.

Går detta att vända?

– Jag tror att vi kan det om alla jobbar tillsammans. Men hur snabbt beror på hur mycket vi alla är beredda att satsa på det förebyggande arbetet. Sådant visar inte resultat direkt, därför är det så svårt att hålla i och hålla ut, men det är så man bryter brottslighet. Och jag tror att vi kommer att bryta detta för vi är fortfarande ett stabilt och rikt samhälle och välutbildat samhälle, säger Götblad.

Gränserna flyttas hela tiden fram, är den sista gränsen passerad?

– Jag hoppas det, men så passeras en ny gräns man inte trodde fanns. Men vi gör precis allt vi kan för att stoppa detta.

Hål i fönster efter skjutning i Tullinge.

16-åringen som misstänks ha mördat de två kvinnorna i Tullinge rymde samma dag som mordet från ett HVB-hem enligt uppgifter till SVT.

Han har ett brokigt förflutet och har tidigare varit placerad på ett SiS-hem. När han omhändertogs som 14-åring konstaterade rätten att han ”trots sin låga ålder har en gedigen bakgrund inom kriminalitet och våld.”

Han förekom då, år 2021, hos polisen i totalt 28 ärenden, bland annat gällande brott som rån och misshandel.

16-åringen berättade själv om att han fick gratis droger, pengar och personligt skydd av kriminella gäng.

Hur 16-åringen från Linköping värvats till den pågående våldsvågen, eller av vem, är ännu oklart.

Men enligt Aftonbladets uppgifter ska taxin, som han efter dådet försökte fly i, ha beställts av en person i Turkiet, något som tyder på att han lejts av någon högre upp i hierarkin.

Den 16-årige pojken är nu anhållen misstänkt för mord.

Ingen är ännu gripen för mordet på den 40-årige mannen i Västberga och mordförsöket på hans familj.