Efter blåskaoset – nu kommer regnsmockan

Publicerad 2016-08-27

Blåsovädret har slagit till med full kraft – men i morgon kommer regnsmockan.

Nu varnar SMHI för kraftiga skurar med åska.

– Det kommer falla mycket på kort tid, så det kan bli en del problem, säger Tomas Fyrby på SMHI.

Träd har fallit titt som tätt på byggnader, vägar och järnvägar. Det har tvingat räddningstjänsten i Västernorrland att strunta i vissa larm på grund av tidsbrist och fara för den egna personalen.

Samtidigt har tusentals hushåll i Västernorrlands-, Jämtlands- och Gävleborgs län varit strömlösa under dagen. Men än är inte kaosvädret över. I morgon slår ovädret till mot södra Sverige.

– Det kommer in ett regnområde som kommer ge häftigt regn. Det kan komma upp till 25 millimeter på kort tid, säger Tomas Fyrby, meteorolog på SMHI.

Risk för kraftiga regnskurar

SMHI har nu utfärdat risker för stora regnmängder i Hallands-, Kronobergs-, Blekinges och Skånes län. Det kommer att komma kraftiga korta skurar med åska, därför finns det enligt meteorologerna översvämningsrisk.

– Det kommer falla mycket på kort tid och då orkar inte brunnar, källare och mindre vattendrag med och det kan orsaka en hel del problematik, säger han.

Och det verkar inte bli varmare än 12-15 grader i de sydligaste delarna av landet.

SMHI har dessutom utfärdat risk för skogsbrand i Västra Götaland-, Jönköping-, Östergötland- och Södermanland län.

Tusentals strömlösa

Under morgondagen ser vädret däremot ut att lugna ned sig i Norrland.

Polisen i Jämtland och Västerbotten har under dagen fått totalt nästan 80 anmälningar om träd som fallit över vägbanan.

– Det är mycket fler än normalt under några få timmar. Men det har börjat lugna ned sig nu, säger Henrik Hansson, RLC-befäl i region Nord, vid 18-tiden.

Men det är inte bara polisen som märkt av ovädret. Räddningstjänsten i Västernorrland har tvingats avbryta sina insatser på grund av fallrisken.

– De har fått backa tillbaka och låta bli att vara i områdena, men än så länge har ingen skadats, säger Örjan Stenlund, inre befäl vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten tvingades låta träden ligga kvar.

– Det är för farligt för vår personal, det har rasat träd kring personalen när de varit ute och dessutom hinner vi inte med, säger han och tillägger att träden får istället får tas bort av Trafikverket och kommunen när ovädret lugnat ned sig.

– Det kommer säkert ta flera dagar innan alla träden är borta.

Vid 18.30-tiden var fortfarande omkring 3.500 hushåll i södra Norrland strömlösa efter blåsovädret.

Följ ämnen i artikeln