Spanien ansöker om stort nödlån

Publicerad 2012-06-09

KRISAR. Den spanska bankjätten Bankia är i centrum för bankkrisen som skakar hela eurozonen.

Spaniens larm: Behöver hundratals miljarder kronor.

Och efter EU-ländernas krismöte under lördagskvällen framkom att landet kan få nödlån på upp mot 892 miljarder kronor.

– I realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett, säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt.

Spaniens framtid diskuterades i går på ett krismöte mellan EU-ländernas finansministrar. Och vid 19-tiden kom larmbeskedet: Spanien behöver låna upp mot 892 miljarder kronor.

Storleken på lånet för att ta sig ur den djupa krisen som diskuteras nu uppgår till 100 miljarder euro, men diskussionerna är ännu inte avslutade, uppger källor till AFP.

– Regeringens avsikt är att begära utländsk finansiering. En tillräcklig mängd plus en säkerhetsmarginal, säger landet finansminister Luis de Guindos under en presskonferens vid 19.30-tiden uppger El Pais.

Endast till finanssektorn

Och Euroländerna uppges ha accepterat Spaniens begäran om nödlån. Och på en fråga om tidsfristen för att ta mot och betala igen pengarna svarar Luis de Guindos enligt El Pais:

– Det enda jag kan säga är att beloppet ska ha en bred säkerhetsmarginal, ett tillräckligt högt belopp, det kommer du se i uttalandet från eurogruppen som inte kommer att lämna minsta kryphål för tvivel.

Enligt Financial Times är euroländernas finansministrar beredda att bidra med upp till 100 miljarder euro.

Enligt tidningens källor finns inget åtgärdsprogram kopplat till paketet, mer än att Spanien lovar att efterleva det så kallade six-pack, ett lagpaket som ska få euroländerna att förbättra sin budgetdisciplin.

Under presskonferensen uppger han också att stödet endast kommer att riktas till den finansiella sektorn.

Dock kräver Finland och Holland omfattande villkor för att godkänna det enorma lånet.

Reinfeldt räknade med lån

– I realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i Ekots lördagsintervju.

Då hade Spanien ännu inte begärt nödlån och statsministern nämnde att landet sannolikt skulle behöva låna runt 80 miljarder euro, skriver TT.

Efter krismötet som inleddes vid 16-tiden på lördagen står det klart att eurozonens finansministrar kommer kräva en ”uppstädning av Spaniens ekonomi”, enligt en högt uppsatt icke namngiven källa till AFP.

Direkta lån

Spaniens två största banker, BBVA och Banco Santander, är solida. Men den övriga banksektorn har problem, anser IMF.

– Spanien är i grunden positivt till att låna pengar, men vill helst att EU lånar ut pengar direkt till de spanska bankerna i stället för att gå via staten. På så sätt byggs inte statsskulden på och staten behöver inte ställa upp på några hårda besparingskrav, säger Johan Javéus, chefsstrateg på SEB, till TT.

Tyskland har sagt nej och vill bara låna ut till den spanska staten. Men Johan Javéus tror att en kompromiss skulle kunna vara möjlig i Spaniens fall eftersom landet inte är lika illa ute som de tidigare låntagarna Irland, Portugal och Grekland.

Enligt Fredrik Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem. Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

– Jag skulle inte vilja ha det för Europa i det här läget därför att det liknar mycket förslaget om euroobligationer, det vill säga helt plötsligt ska man börja betrakta skulder som gemensamma fast de har byggts upp på högst olika sätt, sade han på lördagen.

”Spanien på ett sluttande plan”

Robert Bergqvist, chefekonom vid SEB, tror inte att ett lån kommer att gå till den spanska staten som Tyskland hoppas.

– I Grekland, Portugal och Irland hade staten problem och behövde hjälp. I Spanien är problemen koncentrerade till banksektorn.

– Om man öronmärker ett lån för bankvärlden kommer omvärlden inte att ställa lika höga krav. Jag tror inte att lånet blir förknippat med nya åtstramningar. Därmed så hamnar inte Spanien under samma ekonomiska och politiska förmyndarskap som de andra låneländerna, säger Robert Bergqvist.

Några nya medborgarprotester tror Robert Bergqvist därför inte att det blir vid ett lån.

– Sparpaketen är redan lagda, säger han.

Däremot kan det bli nya protester längre fram.

– Spanien befinner sig på ett sluttande plan när det gäller tillväxten och arbetslösheten. Därför kommer det att krävas mer av spanjorerna, men inte kopplat till lånebiten.

Väntar på spanskt besked

Under eurogruppsmötet spekulerade spanska medier i hur regeringen kommer att agera. Premiärminister Mariano Rajoy har inte lämnat besked om han ska framträda när mötet är över. Hans nästa kända programpunkt är att närvara vid söndagens EM-match mellan Spanien och Italien i Polen. Tidningen El País konstaterar att det vore underligt om han gav sin första kommentar om ett historiskt nödlån i samband med en fotbollsmatch.