Svenskt sms till blodgivare hyllas världen över

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-12

"Hoppas att fler ska börja med det här"

Flera brittiska medier och andra sajter världen över har i dagarna uppmärksammat och hyllat ett svenskt initiativ – nämligen det sms vissa blodgivare får när deras blod använts.

– Det är det bästa kvittot man kan få, säger Ulrika Ljung, ordförande för Blodkommunikation Sverige, till Aftonbladet.

"Tack! Det blod du lämnade den xx xx xx har nu kommit till nytta för en patient. Mvh Blodcentralen".

Det är sms:et som nu hyllas på flera håll världen över. Men det började med att den New York-baserade svenske designern Robert Lenne lade ut en bild på sms:et på Twitter. Inlägget delades över 2000 gånger.

Sedan dess har det uppmärksammats av de brittiska tidningarna Independent och Metro samt på det stora nätforumet Reddit.

"Alla människor vill veta att det de gjort betyder något. Heja Sverige!", skriver en av användarna på forumet.

Alla blodcentraler har inte tjänsten

Uppmärksamheten har inte undgått de som arbetar med blodgivningen i Sverige.

– Det är jättekul att det sprids, och roligt att få bekräftat att det är en bra kommunikationsform, säger Ulrika Ljung, ordförande för Blodkommunikation Sverige, till Aftonbladet.

Sanningen är dock att det just nu endast är två blodcentraler, Stockholm och Dalarna, som har tjänsten. Möjligheter finns dock att den nu kan spridas.

– Nu hoppas vi att fler blodcentraler i Sverige ska börja med den här tjänsten. Men det handlar lite om olika resurser och möjligheter.

"Bästa kvittot man kan få"

Enligt Ulrika Ljung är tjänsten mycket uppskattad bland de som donerar blod.

– Man ser på sociala medier och i våra egna kanaler att det här är enormt uppskattat. Många skriver "världens bästa sms" på exempelvis Instagram – det är ju det bästa kvittot man kan få.