”Något måste hända”

Publicerad 2013-04-04

Patientsäkerheten och personalens hälsa hotas när sjukhusen har för få platser menar facket

Thord berättar att det var fullt kaos på akuten innan han fick komma till akutvårdsavdelningen där han nu ligger.

Sjukhus i samtliga Sveriges landsting har fler patienter än vårdplatser.

Det visar nya siffror från SKL.

– Det känns hemskt att ligga och vänta när man är dålig, säger Thord, som togs in akut för en stroke på onsdag eftermiddag och hade ännu inte fått komma till rätt avdelning ett dygn senare.

Siffror som sjukhusen rapporterat till Sveriges kommuner och landsting (SKL) visar att vårdavdelningar inom landets samtliga landsting lider av överbeläggningar. Platserna är för få och patienterna för många.

”Smittor sprids lättare”

Fackförbundet Vårdförbundet kräver nu att något görs åt situationen.

– Det här är en fråga om patientsäkerhet och våra medlemmars arbetsmiljö och hälsa. Det går inte att vänta och se vad mätningarna visar, saker och ting måste börja hända genast, säger Pia Arndorff, vice ordförande i Vårdförbundet.

– Tar man in extra patienter blir det dels ett mindre fysiskt utrymme att arbeta på och då sprids smittor lättare, dels får personalen slita alldeles för hårt för att hinna med alla patienter.

Ska kunna jämföra

SKL påpekar att mätsystemet är nytt och att det inte går att jämföra siffrorna mellan landstingen eftersom de kan ha definierat dem olika. Men på sikt är det meningen att lanstingen ska kunna jämföra sig sinsemellan och på så vis minska antalet överbeläggningar.

– Det är bra att landstingen jämför sig, ingen vill vara sämst i klassen, säger Göran Stiernstedt.

Spiller över på akuten

Situationen på landets akutmottagningar är inte med i statistiken. Men platsbrist på akuten är ett faktum på flera sjukhus.

Enligt Göran Stiernstedt hänger det samman med överbeläggningar av vårdavdelningar. När det finns för få platser där tar det längre tid för patienter på akuten att slussas vidare till en avdelning.

– Det finns en tendens att patienterna samlas på akuten. För att komma åt det problemet måste vi först lösa överbeläggningarna på avdelningarna, säger han.

”Det känns hemskt”

En av dem som fått uppleva trängseln på akuten är Thord. Vid halv tre i går eftermiddag åkte han med ambulans till akuten på Södersjukhuset i Stockholm efter att ha drabbats av en åttonde stroke.

Eftersom Thord kom in med blåljus fick han vård ganska snabbt. Men först vid halv tio fick han lägga sig i en riktig säng – då på fel avdelning.

På torsdag eftermiddag väntade han fortfarande på att få komma till strokeavdelningen.

– Det känns hemskt när man är dålig och får ligga timme efter timme och vänta på att få komma till rätt avdelning, säger Thord.

”Liknade ett slagfält”

Thord berättar att det var fullt kaos på akuten innan han fick komma till akutvårdsavdelningen där han nu ligger.

– Det var hur många patienter som helst. Man skulle kunna likna det vid ett slagfält, bortsett från att det inte var en massa blod överallt. Jag förstår att det är överbelastat och att de inte är personalens fel. Men jag förstår inte hur de orkar, jag beundrar dem för det.

Det har varit ovanligt många som sökt sig till akuten på Södersjukhuset sedan påsk. Men även om det är överbeläggningar och långa väntetider får alla patienter rätt vård.

– Ligger man på fel avdelning är det ändå hemmaavdelningen som har ansvaret. Man ska absolut inte vara orolig för att inte få bra vård även om man ligger på fel ställe, säger Eva Tillman, chefläkare på Södersjukhuset.