Mandela är hemma från sjukhuset

Publicerad 2013-09-01

Får intensivvård i det egna hemmet

Under söndagsmorgonen kom Nelson Mandela hem från sjukhuset. Hans tillstånd är fortfarande allvarligt och han får nu intensivvård i det egna hemmet.

Mycket tyder på att anti-apartheidkämpen har åkt hem för att dö.

Nelson Mandela.

Efter en lång tids sjukhusvistelse är den 95-årige anti-apartheidkämpen Nelson Madiba Mandela tillbaka i sitt egna hem. Enligt CNN lämnade Mandela sjukhuset Pretoria i Johannesburg under söndagsmorgonen och är nu på plats i sin bostad några mil söder ut, i förorten Houghton.

"Madibas tillstånd är fortsatt kritiskt och emellanåt instabilt. Men hans läkarlag är övertygat om att han kan få samma intensivvård i sitt hem i Houghton", meddelade det sydafrikanska presidentkansliet i ett uttalande, skriver TT

"Kan vara sista resan"

Mandela har vårdats på sjukhus för en allvarlig lunginflammation sedan den 8 juni. Hans tillstånd har varit kritiskt vid flera tillfällen och mycket har talat för att han inte skulle överleva. Enligt CNN är Mandela fortfarande lika sjuk. Ett team för intensivvård har därför installerats i hans hem. Han behöver hjälp med andningen och behandlas med dialys för sviktande lever. Enligt en journalist som ska ha haft regelbunden kontakt med hans familj har hoppet falnat för att han ska repa sig.

– Vad jag förstår har de resignerat. Det verkar nu som om de tänker att färden hem var hans sista resa, säger Robyn Curnow, journalist för BBC.

Inte hemma i lördags

Mandelas familj ska ha kämpat länge för att han ska beredas möjlighet att få vård i sitt egna hem. Redan under lördagen kom det rapporter från flera medier om att Nelson Mandela skulle ha återvänt hem. Det var en felaktig uppgift som enligt CNN ska bero på ett missförstånd mellan sjukhuset och anhöriga.

Blev sjuk i fängelset

Mandela har vigt sitt liv åt att kämpa mot förtryck av den svarta befolkningen i Sydafrika. En kamp som han också fängslades för. Enligt CNN var det i fängelset på Robben Island som Mandelas lungproblem började. Efter det har han drabbats av fler allvarliga luftvägsinfektioner.