”Vi hann precis före en ukrainsk invasion av Donbass”

Publicerad 2022-03-01

Den ryska propagandan fortsatte på högvarv under måndagen.

Hade Ryssland väntat ett dygn till skulle Ukraina ha invaderat Donbass, hävdade dumaledamoten Michail Sjeremet och hyllade president Putin:

– Han valde rätt väg när han startade en militär operation.

Följ ämnen
Ukraina

Hyllningskören till Vladimir Putins försvar fortsatte under måndagen i rysk statskontrollerad media. I en artikel från nyhetsbyrån Ria Novosti uttalade dumaledamoten Michail Sjeremet sitt fulla stöd för Vladimir Vladimirovitj. Han sade:

– Enligt trovärdig information skulle den ukrainska armén ha gått till attack om presidenten dröjt ett dygn med specialoperationen. Ukrainarna förberedde sig för att attackera folkrepublikerna i Donbass med stöd av Nato, påstod Sjeremet.

Dumaledamoten hävdade i nästa andetag att Putins ”specialoperation” räddat världen från ett kärnvapenkrig. Han påstod att det är troligt att Ukraina hade börjat upparbeta uran för att tillverka kärnvapen och sade:

– Kärnvapen i händerna på en nationalistisk och terroristisk stat skulle kunna leda till en världskatastrof.

Sjeremet påstod att president Putin valt rätt väg när han startade en militär operation. Dumaledamoten gav också sitt fulla stöd till Vladimir Putins grundlösa påståenden om att Ukraina styrs av nazister:

– Vi måste fullborda det som våra heroiska förfäder inte avslutade. Tyvärr existerar inte vårt kära och nära Ukraina längre, det är obotligt sjukt och har blivit en härd för den fascistiska pesten, sade Sjeremet.

Vladimir Putin under ett besök på ett rymdforskningscenter i Moskva på söndagen.

Den ryska propagandan fortsatte även i övrigt under måndagen att ge en helt annan bild än västliga media av utvecklingen i Ukraina. Det talas inte om en invasion, utan om ”en militär operation” för att rädda befolkningen i Donbass från utplåning. Så här såg ett axplock ur nyhetsbyrån Interfax liverapportering på måndagen ut:

•Klockan 15:29 kallar president Vladimir Putin Västvärlden för ”lögnernas imperium” vid ett regeringssammanträde.

• Klockan 12:15 på måndagen meddelades att guvernören i det ryska Kursk-området, som gränsar till Ukraina, varnat befolkningen för möjliga terroraktioner men att ”för närvarande är allt lugnt och gränsen säkert bevakad”.

• Klockan 11:21 uppmanade säkerhetstjänsten FSB alla Moskva-bor att meddela myndigheterna om de haft kontakt med misstänkta personer som kan vara utsända av Ukrainas säkerhetstjänst.

• Klockan 10:40 påstod det ryska försvarsdepartementet att Kiev är fullt av ”beväpnade plundrargäng, rånare och nationalister som fått vapen till följd av den ukrainska regeringens brottsliga beslut att okontrollerat sprida vapen till befolkningen”.

• Klockan 10:20 hävdade försvarsministeriet att det ryska flygvapnet nu har herraväldet över hela det ukrainska luftrummet.

• Klockan 08:49 meddelade den ryska undersökningskommittén att förundersökningar ska inledas mot ukrainska soldater.

– Ukrainska soldater torterar ryska soldater. Det är ett allvarligt brott mot internationell rätt, påstod undersökningskommitténs chef Aleksandr Batrykin.

• Klockan 00:24 hävdade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzja att ”den ryska armén hotar inte fredliga invånare i Ukraina”. Tvärtom hotas ukrainarna av ”ukrainska nationalister, som har tagit Ukrainas invånare som gisslan och använder dem som mänskliga sköldar”, enligt Nebeznja.

På måndagen blev det också känt att ryska lärare i många skolor börjat undervisa eleverna om att Ryssland genomför en ”fredsoperation” i Ukraina, rapporterar den oberoende tidningen Meduza.