Moderaternas svängning: Blir ett plånboksval

Publicerad 2022-06-09

Med drygt 90 dagar till val gör Moderaterna en strategisväng.

– Det kommer att bli ett plånboksval, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson.

Partiet vill inte heller att det ska vara möjligt för en regering att tillträda utan att få igenom sin budget.

Med tre månader kvar till valet gör Moderaterna en svängning i sin valstrategi. Det säger Ulf Kristersson, partiledare, och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson under en pressträff i riksdagen under torsdagen.

– Valet kommer att bli ett plånboksval. Moderaterna ändrar strategi och går till val på det tillsammans med tryggheten, säger Elisabeth Svantesson under pressträffen.

Enligt Svantesson står Sverige nu i ett nytt ekonomiskt läge. Vi har gått från en ”bökig tid” med pandemi rakt in i en ny kris med kriget i Ukraina, stigande inflation och ökande kostnader för hushållen. Hon flaggar också för en tuff ekonomisk tid framöver.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M).

”Vi är snabbfotade”

När Aftonbladet når Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson i en valturnébuss utvecklar de svängen – och att man nu delvis lägger om sin valkampanj.

– Vi är snabbfotade. Vi ser tydligt att väljarna är intresserade av det här. Det är de frågorna man pratar om och är oroliga över att pengarna ska räcka till. Då måste politiken svara hur man ska klara tuffa ekonomiska tider, säger Svantesson, som dock vill understryka att lag och ordning står kvar på agendan.

Samtidigt anklagar de den socialdemokratiska regeringen för att förvärra situationen med ökade skatter och för att ha fört en politik som gjort energin dyrare.

Däremot presenterades inga nya konkreta förslag gällande stöd under morgonens pressträff. Men det kommer, enligt Svantesson.

– Vi kommer att återkomma om det. Men vi ser att just på grund av inflation och stigande räntor kommer många ha svårt att betala sina bolån. Då måste vi ta fram en politik för att underlätta det.

Ulf Kristersson.

M-krav: Måste få igenom sin budget

Under gårdagen sa partiet, som ett av sex partier, nej till den tusenlapp som regeringen föreslagit till bilägare. Moderaterna röstade som ett av sex partier nej till förslaget som Svantesson kallar ett hån. I stället för bidrag vill man snarare se sänkta skatter.

Men nu blir det ju inget stöd alls. Är det inte viktigt att hushållen får stöd så snart som möjligt?

– Jo absolut och därför måste regeringen fort sänka skatten på drivmedel och sänka reduktionsplikten, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna vill också göra det omöjligt att regera så som Magdalena Anderssons regering gjort – utan att få igenom sin egen budget. I dagsläget vet till exempel ingen om regeringen får igenom sin vårändringsbudget nästa vecka.

– Det borde inte vara möjligt, det tror jag allt fler tycker. I oroliga ekonomiska tider kan vi inte ha en regering som inte kan föra en ekonomisk politik. Jag vill att vi sätter oss ner och pratar om budgetreglerna, säger Ulf Kristersson.