Experten: Därför skedde fångutväxlingen nu

Publicerad 2024-06-15 19.07

Det har skett en fångutväxling mellan Sverige och Iran.

Johan Floderus och Saeed Azizi växlades mot Hamid Noury.

– De mest ansträngda omständigheterna är borta, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg.

Följ ämnen
Iran

Först kom det på arabiska medier. Två svenska medborgare och en Iransk medborgare hade transporterats till Oman för att åka vidare till Stockholm respektive Tehran. Sedan berättade statsminister Ulf Kristersson vad det handlade om.

– Det är med glädje jag kan meddela att Johan Floderus och Saeed Azizi nu är på ett plan hem till Sverige, och snart ska få återförenas med sina familjer.

De fängslade medborgarna har lett till att relationen mellan länderna varit mycket ansträngd, säger Mark Klamberg.

– Nu hamnar Sverige i samma situation som andra västländer. Iran är ju i en ansträngd relation till västvärlden, så det är inte så att allt är bra nu.

– Men nu är de mest ansträngda omständigheterna är i någon bemärkelse borta.

Folkrättsprofessor Mark Klemberg.

Därför skedde det nu

EU-diplomaten Johan Floderus har sedan april 2022 varit fängslad i Iran, anklagad för spioneri och med risk att dömas till döden. I november året därpå greps svensk-iraniern Saeed Azizi på samma grunder. Den iranske medborgaren Hamid Noury greps 2019 på Arlanda och är dömd till livstids fängelse för mord och grovt folkrättsbrott.

Varför tror du fångutväxlingen skedde nu?

– Högsta domstolen fattade beslut gällande Noury relativt nyligen. Regeringen var formellt förhindrad från att ingå i en överenskommelse med Iran innan det. Men jag kan föreställa mig att Sverige varit i kontakt med Iran tidigare, säger Mark Klamberg.

Samtidigt är den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali fortfarande fängslad i Iran sedan 2016.

Varför släpptes inte Ahmadreza Djalali också, tror du?

– Det är ju en förhandling. Det är ju möjligt att man kände att det inte gick längre, att man gjorde det man kunde eller fick prioritera på något sätt.

Kan vi förvänta oss mer fångutväxling med Iran?

– Vad jag vet har vi inte fler iranier kvar som är fängslade hos oss, så jag har svårt att se samma scenario uppstår igen, säger Mark Klamberg.

– Sverige måste först hamna i en situation där vi har något som Iran inte har. Det är inte normalsituation att vi har en Iranier på den intressenivån fängslad, fortsätter han.

Hamid Noury står åtalad för inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse 1988.

Så kan reaktionerna bli i Iran

Han säger att ur Iranskt perspektiv har man lyckats. Nu kanske Iran kommer fortsätta fångutväxling – men med andra länder.

– Jag kan tänka mig att detta är större i relationen mellan väst och Iran, säger Mark Klamberg.

Hamid Noury dömdes till livstidsfängelse för att ha deltagit i massavrättningar i det iranska fängelset Gohardasht 1988. Flera av de mördade hade kopplingar till vänstergruppen Iranska Folkets Mujahedin.

Att Hamid Noury kommer hem kan väcka blandade reaktioner i landet.

– Jag föreställer mig att regimen kommer att välkomna Noury som en hjälte. Men bland många kommer det nog vara en stor besvikelse, många kommer att vara kritiska.