Här är svenskarna som får komma hem i fångutväxlingen

Publicerad 2024-06-15 22.09

Johan Floderus och svensk-iranske Saeed Azizi får komma hem.

Båda har suttit fängslade i det ökända Evinfängelset i Iran.

Detta är Sveriges första kända fångutväxling.

Följ ämnen
Iran

De två svenska medborgarna Johan Floderus och Saeed Azizi har landat i Sverige. Detta efter att Sverige gjort en fångutväxling med Iran.

”Det har hela tiden stått klart att operationen skulle kräva några svåra beslut. Nu har vi fattat de besluten. Snart landar två svenska medborgare i Sverige och får äntligen återförenas med sina anhöriga”, skriver statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Den nu 33-åriga EU-diplomaten Johan Floderus greps den 17 april 2022 på den iranska flygplatsen i Tehran, efter att han varit där på semester.

Sedan dess satt han fängslad i 790 dagar i det ökända Evinfängelset, grundlöst anklagad för spioneri och med risk att dömas för döden.

Fallet hanterades länge i tysthet, men det avslöjades senare att han fängslats för att användas som gisslan i en fångutväxling med iraniern Hamid Noury som dömts till livstid i Sverige för mord och grovt folkrättsbrott.

Hamid Noury utlämnades till Iran i dag, i fångutväxlingen.

Greps i sitt hem – uppges vara sjuk i cancer

Svensk-iraniern Saeed Azizi greps på oriktiga grunder i sitt hem i Iran i november förra året. Iran International skriver att Azizi greps i sin privata bostad i landet och dömdes till ett femårigt fängelsestraff, ”som en del av Teherans gisslandiplomati”.

Enligt utländska medier ska även han ha anklagats för att ha utgjort något slags säkerhetshot.

Även han satt fängslad i Evinfängelset.

Dem iranska människorättsorganisationen HRANA skriver att Saeed Azizi uppges vara sjuk i cancer. Uppgifterna har inte bekräftats.

– Iran har gjort dessa båda svenskar till brickor i ett cyniskt förhandlingsspel med syfte att få den iranske medborgaren Hamid Noury släppt från Sverige, säger Ulf Kristersson i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln