SD vill sitta i regering efter valet: Kommer att bli väldigt dyrt

Uppdaterad 2022-09-09 | Publicerad 2022-08-27

GÖTEBORG. SD går om M och är nu näst största parti, enligt flera opinionsmätningar.

Jimmie Åkesson har siktet inställt på att sitta i en regering efter valet 2022.

– Om man inte vill det kommer det att bli väldigt dyrt, säger han till Aftonbladet.

De senaste mätningarna har varit goda nyheter för Sverigedemokraterna. I fyra mätningar de senaste dagarna har partiet gått om Moderaterna och är nu näst största parti. I DN Ipsos mätning får partiet 20,7 procent av väljarstödet, i SVT Novus 22,8 procent. Även i Sifos mätning är SD större än M.

M tappar samtidigt ett betydligt stöd och får mellan 16,6 och 17,8 procent i mätningarna.

Under lördagen rapporterar Ekot Kantar Sifos sammanställning av mätningar som bekräftar SD:s ledning med 20,5 procent av väljarstödet, jämfört med M: 17,7.

SD:s medvind i valspurten märktes när partiledaren Jimmie Åkesson höll sitt tal under Frihamnsdagarna i Göteborg under fredagen. Från scenen bad han publiken, till stor del anhängare, att ge partiet chansen att ansvar för Sverige.

– Det verkar vara en trend att vi växer och förändrar ju tyngdpunkten i en eventuell regerings politik. Blir vi störst hamnar tyngdpunkten på våra frågor, invandring och trygghet, säger han när Aftonbladet möter honom strax innan talet.

Jimmie Åkesson

Åkesson: Blir orimligt

Och håller resultatet i sig till valdagen kommer det att få betydelse, säger Åkesson.

– Vi kommer framföra att vi har för avsikt att sitta i en regering. Om man då inte vill det kommer det att bli väldigt dyrt. Samtidigt funderar jag inte så mycket på det utan mer på vad en regering ska göra för att jag ska bli nöjd, säger han

Beskedet från M och KD är att de vill bilda en borgerlig regering med stöd av SD och L. I Novus mätning är SD 1,1 procentenheter från M och KD tillsammans.

– Skulle vi bli större än dem förändras dynamiken en del. Då är vi klart störst och då hamnar tyngdpunkten på ännu mer på våra frågor. Då blir det än mer orimligt att hålla oss utanför regeringen, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson

”Då tror jag topplocket går av”

När Aftonbladet i torsdags frågade Ulf Kristersson om vad som händer om SD blir större än M svarade han såhär:

– För det första blir de inte det och för det andra har det ingen betydelse. Det är jag som kan samla en majoritet i riksdagen.

Men efter de nya opinionsmätningarna stiger oron inom Moderaterna för att partiet inte längre ska vara det näst största i Sverige:

– Om vi blir mindre än SD kommer det vara en extremt jobbig tid fylld av konvulsioner. Jag är väldigt orolig för det, för då tror jag topplocket går av, säger en hög företrädare för Moderaterna till Expressen.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, anser att det blir ett stort problem för Moderaterna om de inte längre är näst största parti:

– Många inom Moderaterna kommer se det som ett mycket stort nederlag vilket skulle försvaga Ulf Kristerssons ställning, säger han till Expressen.

Valkompass – artikel