”Enigt beslut att hitta en ny placering”

Publicerad 2020-06-29

De flesta av de utfrågade politikerna tycker att naturistbadet ska vara kvar i Fjällnora.

Naturistbadet ska vara kvar i Fjällnora.

Det tycker majoriteten av politikerna i Uppsala som har valt att svara på Aftonbladets enkätundersökning.

– Det var ett enigt beslut att hitta en ny placering, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Det var upprörda känslor när Aftonbladet besökte naturistbadet i Fjällnora i onsdags. Uppsala kommuns planer att göra om naturistbadet till ett vanligt bad har fått skarp kritik från flera håll.

I en nyligen genomförd enkätundersökning, där Uppsalas samtliga region- och kommunalråd fick chansen att tycka till, svarar majoriteten att badet ska vara kvar i Fjällnora.

Rickard Malmström, kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Enigt beslut om att hitta en ny lokalisering för badet

Men enligt Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, var det ett enigt beslut att hitta en ny lokalisering för naturistbadet.

– Jag tycker att det som tidigare har framkommit om badet är felaktigt. Det var ett enigt beslut att hitta en ny placering för naturistbadet, alla partier i gatu- och samhällsmiljönämnden var överens, och det ska göras i dialog med de olika föreningarna, säger Rickard Malmström (MP).

– Det här är ingen moralfråga, jag badar själv naken. Det här handlar helt enkelt om att de flesta barnfamiljer väljer bort nakenbadet, vilket gör att trycket på den allmänna badplatsen i Fjällnora är väldigt högt.

Borde ni ha involverat föreningarna ännu tidigare?
– Så är det nog, ambitionen är alltid att ha en så bra dialog som möjligt.

Finns det någon alternativ placering som redan har diskuterats?
– Nej, så långt har vi inte kommit.

Finns det till och med en chans att badet skulle kunna bli kvar på nuvarande plats?
– Jag vill inte föregå någonting, det skulle kunna skapas en falsk förhoppning, så den frågan väljer jag att inte svara på.

 

Så tycker politikerna om naturistbadet i Fjällnora:

 

Fredrik Ahlstedt (M) och Therez Almerfors (M), kommunalråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
Vi behöver fler badplatser i Uppsala, inte färre. Naturistbadet ska få vara kvar, men kan möjligen flyttas till annan plats för att kunna bredda friluftsbadet i Fjällnora. En eventuell flytt av naturistbadet måste dock ske i dialog med naturistföreningen.

David Perez (SD), regionråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
SD menar att det är viktigt att Uppsala har ett naturistbad. Särskilt i tider då det finns mindre toleranta grupperingar som verkar för heltäckande klädsel i form av burkini och liknande på badplatser istället, dessa viljor ska inte kommunen vika sig för. Vi som parti lägger ingen större värdering i var badet ligger utan tycker att de som använder naturistbadet som ska få säga sitt i den frågan. Därför är det viktigt att det utlovade samrådet med naturistföreningen sker och att man tar hänsyn till deras åsikter.

Stefan Hanna (UPD), kommunalråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
Vi skapades nakna och det är helt ok att det finns en avskild plats för dem som vill bada nakna. Det går att planera ett mindre badområde som ligger avskilt så att de som störs av nakenbadare inte behöver besväras.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
Naturistbadet i Fjällnora ska leva kvar. Trots brister i kommunikation och bemötande gentemot föreningen finns det inga beslut som tvingar badet att flytta i år. Om förändringar planeras inför nästa år är Liberalernas inställning att ett alternativt naturistbad ska vara klart och förankrat med berörd förening innan kommunen tar badet i anspråk. Inga förändringar ska ske förrän det finns ett tydligt alternativ. I Liberalernas Uppsala ska folk få bada precis som de önskar

Björn-Owe Björk (KD), regionråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
Det verkar som om Miljöpartiet och de styrande i Uppsala kommun har drabbats av någon obegriplig moralpanik och blivit förbudsivrare. Jag har svårt att se att naturistbadet stör någon, varför det gärna får vara kvar.

Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
I ett liberalt Uppsala finns plats för både den som vill bada med badkläder på och den som vill bada utan. Vad var och en väljer är inget politiker ska moralisera över, utan det måste vara helt upp till individen. Vårt offentliga offentliga rum ska erbjuda båda alternativen. Naturistbadet i Fjällnora har funnits i tiotals år och vi i Liberalerna anser att det även fortsättningsvis ska finnas naturistbad i vår kommun.

Jonas Petersson (C), gruppledare

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
I Uppsala kommuns badplatsplan finns ett uttalat mål att det ska finnas ett naturistbad och att en dialog ska föras med badarna. Detta vill Centerpartiet vara tydliga med att förverkliga, därför yrkade vi vid gatu- och samhällsmiljönämndens senaste möte speciellt på detta när nämnden hade ett ärende för att förstärka tillgängligheten till badplatser i Uppsala kommun.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
Att kunna erbjuda alla möjlighet till bad är en viktig fråga. Både naturister och de som vill ha badkläder måste kunna få bada på sommaren. Att flytta på naturisternas badplats kan eventuellt vara möjligt men det ska i sådana fall ske i samråd med naturistföreningen och det måste finnas ett fullgott alternativ som ersättning till naturistbadarna.

Tobias Smedberg (V), kommunalråd

Ska naturistbadet i Fjällnora få vara kvar?
Ja

Varför?
Badet verkar vara populärt och uppskattat. Självklart ska det få finnas en badplats också för dem som vill bara utan kläder.

Följ ämnen i artikeln