Rymdraket har exploderat i USA

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2016-09-01

En rymdraket tillhörande miljardären Elon Musks företag SpaceX har exploderat på Cape Canaveral i Florida.

Den obemannade farkosten skulle skjutas upp på lördag för att sätta en israelisk satellit i omloppsbana runt jorden – på initiativ av Facebook.

Ingen person skadades men satelliten förstördes.

"Jag är djupt besviken", skriver Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, i en kommentar.

På sociala medier publicerades bilder där kraftig rök sågs stiga upp i närheten av Kennedy Space Center i Cape Canaveral.

Raketen exploderade vid uppskjutningsrampen strax efter klockan 9 lokal tid – och var planerad att skjutas upp på lördag för att sätta en israelisk kommunikationssatellit, Amos-6, i omloppsbana runt jorden. Syftet är att leverera internettjänster till delar av Afrika. Initiativet kommer från Facebook.

Mark Zuckerberg kommenterar

"Jag är djupt besviken att höra att SpaceX misslyckade uppskjutningstest förstörde vår satellit som skulle ha kopplat upp så många entreprenörer och alla andra på kontinenten", skriver Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, i en kommentar på sin Facebooksida.

Han tillägger:

"Vi står fast vid vårt uppdrag att koppla upp alla och vi kommer att fortsätta arbetet tills att alla har de möjligheter som den här satelliten skulle ha erbjudit".

Enligt uppgifter från Nasa till AP exploderade raketen under ett test inför lördagens uppskjutning. Explosionen följdes av flera smällar och fick byggnader flera kilometer bort att skaka.

Olyckan skedde på uppskjutningsramp 40 som tillhör flygvapnet, men hyrs ut till rymdbolaget SpaceX som äger raketen.

Ingen fara för allmänheten

SpaceX skriver på Twitter att ingen person skadades i explosionen. Däremot förstördes satelliten som raketen skulle föra upp i rymden.

– Just nu försöker vi avgöra skadornas omfattning, den exakta platsen, möjlig orsak och kontrollera om någon skadats, sa Bryan Purtell, talesperson för flygvapnet, tidigare till AP.

Brevard Countys räddningsledning uppgav på Twitter att det inte rådde någon fara för allmänheten.

Ägs av miljardären Elon Musk

Farkosten är av typen Falcon 9.

SpaceX är ett privat företag som ägs av miljardären och entreprenören Elon Musk. Företaget erbjuder rymdresor där farkosten sätts i omloppsbana kring jorden.

Enligt CNN har företaget skjutit upp 25 raketer sedan 2010, bland annat med utrustning och förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS. I juni förra året exploderade en sådan raket strax efter att den lämnat marken.

Följ ämnen i artikeln