Nya Zeeland väntar i skräck på Pam

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Öriket Vanuatu jämnades nästan med marken.
Nu bävar Nya Zeeland för den tropiska cyklonen Pams ankomst.
– Många är oroliga och rädda, säger Alice Bergquist, 21.

NYHETER

Öriket Vanuatu jämnades nästan med marken.

Nu bävar Nya Zeeland för den tropiska cyklonen Pams ankomst.

– Många är oroliga och rädda, säger Alice Bergquist, 21.

Cyklonen Pam väntas nå Nya Zeeland under natten till måndag svensk tid med vindstyrkor på över 40 meter per sekund.

När ovädret drog fram över önationen Vanuatu dog minst tiotals personer och merparten av hela städer jämnades med marken.

Enligt 3news väntas Pam ha något mindre vindstyrkor när den drar fram över Nya Zeeland – men cyklonen väntas ändå vara så kraftfull att den fortfarande är i stånd att orsaka omfattande förödelse.

”Kommer bli värre”

Alice Bergquist från Mönsterås i Kalmar bor i Auckland på Nya Zeelands nordö sedan ett par år tillbaka. Hon berättar att vädret blivit allt värre under helgen.

– Just nu regnar det och blåser men det sägs att det kommer att bli värre i kväll. I natt gick det knappt att sova för det blåste så mycket, säger hon.

Hon berättar att många valde att stanna inomhus under söndagen i väntan på den analkande cyklonen.

– Många är oroliga och rädda och försöker hålla sig uppdaterade. På nyheterna uppmanar de till att hålla sig inomhus och bunkra upp med mat, vatten och batterier ifall strömmen skulle gå, säger hon.

Mobiliserar inför cyklonen

Enligt Radio New Zealand har räddningstjänsten mobiliserat särskilt i de utsatta kustsamhällena längs nordöns östkust inför Pams ankomst. Skolor liksom vägar har stängts. Extra personal från polisen, militären, räddningstjänsten och sjukvården har kallats in. En av de största farhågorna är enligt polisen att svallvågor på upp till nio meter ska slå sönder byarna längs kusten. Och redan nu har många familjer tvingats lämna sina hem.

– De här små samhällena är belägna i höjd med havsnivån och de ligger avlägset till. Därför måste vi göra allt vi kan för att säkerställa att de blir tidigt evakuerade i stället för för sent, säger polischefen i Gisborne, Sam Aberahama.

Publicerad: