Riskerar sina liv – för att få hjälp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-05

Handikappade hänger i rull-
stolarna – från hög bro

VILL HA BIDRAG De handikappade i Bolivia får inget ekonomiskt stöd. Nu tar de till drastiska åtgärder i protest. Bron som de rullstolsburna personerna hänger i är 30 meter hög, en livsfarlig aktion.

Här hänger de handikappade i sina rullstolar från en 30 meter hög bro.

Den extrema protestaktionen skedde i Bolivia.

– Vi borde lära oss av dem, säger Daniel Pollak från svenska förbundet Unga rörelsehindrade.

Bolivias handikappade får inget ekonomiskt stöd. Nu är de desperata. Under de senaste månaderna har en protestvåg sköljt över landet och enligt bolivianska nyhetsmedier pågår en nationell strejk.

I fredags genomförde minst sex rullstolsburna män en livsfarlig aktion. Med rep bundna till sina rullstolar hängde de sig själva ut från den höga Urubobron över floden Pirai nära staden Santa Cruz.

Har blivit lovade pengar

De kräver motsvarande 2 800 kronor per år i stöd av president Evo Morales regering.

Vice president Alvaro Garcia Linera meddelade i boliviansk radio att regeringen ska satsa motsvarande 36 miljoner på sjukvård och infrastruktur för handikappade.

Enligt Daniel Pollak vid Unga rörelsehindrade är situationen för handikappade internationellt ofta relaterad till den ekonomiska situationen i landet och till hur regeringen ser på mänskliga rättigheter.

Är besviken

– Här har det uppenbarligen gått så pass långt att metoderna de tar till är extrema, säger han.

Men även om Sveriges rörelsehindrade har det relativt bra, menar Daniel Pollak att många länder sedan 80-talet gått om oss när det gäller handikappades rättigheter.

Han är besviken över att regeringen inte satsar mer och att man bryter det man lovat. Exempelvis kommer man inte genomföra ett löfte om att rätta till små vardagshinder i offentliga miljöer till år 2010.

– Vi borde kanske också bli lite mer radikala. Då väcker man i alla fall uppmärksamhet, säger Daniel Pollak.