Dna-test: Haddiles föräldrar i Algeriet

Publicerad 2012-11-26

Haddiles båda biologiska föräldrar finns i Algeriet.

Det visar ett dna-test, enligt advokat Fatima Benbraham:

– De har fått svar från svenska ambassaden att dna-proven rätt och riktigt visade att modern och fadern är föräldrar till Haddile, säger Benbraham.

Migrationsdomstolen i Malmö sade den 22 oktober nej till Migrationsverkets begäran att utvisa 2-åriga Haddile till Frankrike. Skälet var att en man och en kvinna i Algeriet som påstod sig vara Haddiles biologiska föräldrar sagt att de ville ha tillbaka henne.

Sedan dess pågår en utredning hos socialförvaltningen i Lund, som ska avgöra vad som bör ske med den för närvarande fosterhemsplacerade Haddile.

Paret är föräldrarna

Dna-analysen rörande föräldraskapet blev nyligen klar. Den visar att paret i Algeriet är Haddiles föräldrar, uppger advokat Fatima Benbraham för Aftonbladet:

– Planen är att jag och föräldrarna kommer till Sverige den sjunde december, säger Benbraham, som är föräldrarnas advokat.

Carl-Olof Lindberg, som var Haddiles advokat i utvisningsprocessen, säger:

– Nu får socialförvaltningen ta ställning till om Haddile ska vara omhändertagen eller om hon så småningom kan lämnas över till föräldrarna.

Enligt Lindberg är ärendet avslutat om socialförvaltningens utredning visar att Haddile ska överlämnas till föräldrarna:

– Då får Migrationsverket avskriva sitt ärende med henne och hon återlämnas till föräldrarna. Men till den punkten är det inte så väldigt nära, socialförvaltningen har en ingående utredning och bedömning att göra.

Han ser med oro på risken att Haddile till slut hamnar i Algeriet:

– Flickan är född utom äktenskapet. Jag har studerat hur det går för sådana barn i Algeriet, säger Carl-Olof Lindberg till TT.

Enligt honom visar en rapport från UD att barn utom äktenskapet traumatiseras och får lida hela livet i Algeriet.

Max fyra månader

Inger Fröman, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund, vill av sekretesskäl inte kommentera Haddile-ärendet:

– Vi har inga ytterligare kommentarer i ärendet.

Men hon uttalar sig allmänt om denna typ av ärenden:

– När föräldrar har haft barn placerade i familjehem gör vi en utredning om föräldrarnas förmåga att ta hand om barnet. Vi ger ett förslag, som socialnämnden sedan beslutar om.

Enligt socialtjänstlagen ska utredningen ta max fyra månader. Men om det finns "särskilda omständigheter" kan utredningstiden förlängas.