Experten efter spionaffären: ”Familj kvar i sitt hemland en svag punkt”

”Både möjligheter och risker”

Publicerad 2022-12-04

Fallet med de misstänkta spionbröderna har väckt internationell uppmärksamhet.

Det faktum att de är utlandsfödda är nu aktuellt att diskutera, anser flera experter.

– Dubbla lojaliteter är en av de vanligaste sårbarheterna som vi ser, säger säkerhetsrådgivaren Carolina Angelis.

Bröderna Peyman och Payam Kia kom till Sverige från Iran som barn. De blev svenska medborgare och äldre brodern Peyman gjorde karriär med flera högt säkerhetsklassade tjänster både inom Försvarsmakten och Säpo.

Fallet beskrivs som ett ”uppvaknande” i den amerikanska tidningen Foreign Policy.

Det faktum att europeiska länder i dag är hem för ett mycket större antal utrikesfödda invånare än för bara ett par decennier sedan ger Ryssland och Kina tillgång till en större rekryteringspool”, heter det i en analys.

”Dubbla lojaliteter vanlig sårbarhet”

Det är känt sedan länge att rekryterare av spioner söker sårbarheter hos kandidater som de kan utnyttja.

Carolina Angelis, som under 20 år var verksam inom den svenska, militära underrättelsetjänsten, säger att de vanligaste sårbarheterna är pengar, den egna ekonomin, missnöje på jobbet men också dubbla lojaliteter.

– Det handlar om att man kanske fortfarande känner lojalitet till det landet som man är född i, säger hon och tillägger:

– Man behöver egentligen inte komma från det landet heller, men man kanske tycker att det är ett föregångsland som står för samma saker som en själv.

”Familj i hemlandet en svag punkt”

Carolina Angelis säger att det det finns underrättelsetjänster från olika länder som utnyttjar det faktum att deras egna medborgare - även om de inte längre har kvar ett medborgarskap i det landet - har kvar sin familj.

Exempelvis kan det handla om att ryska GRU söker upp ryska, och även före detta, medborgare och kräver samarbete, något som exempelvis norska säkerhetstjänsten PST beskrivit länge.

– Har man då familjen kvar i landet kan det vara svårt eller omöjligt att säga nej.

”Mångfald värdefullt”

När personer med ursprung i ett annat land nu blivit misstänkta uppstår en diskussion om personer med sådan bakgrund är lämpliga att jobba på känsliga poster.

Underrättelse- och säkerhetstjänsten behöver mångfald precis som alla andra verksamheter, framhåller Carolina Angelis.

– Man behöver många gånger också språkkompetens och kompetens om andra kulturer för att kunna utföra ett bra arbete, säger hon.

– Det ska vägas mot risken att en person eventuellt har sin lojalitet någon annanstans.

Carolina Angelis jobbade i 20 år inom underrättelsetjänsten. I dag är hon säkerhetsrådgivare. 2023 utkommer hon med sin tredje spionroman, Pelikanen.

”Naiva om risker”

När det gäller Säpo och Försvarsmakten, liksom försvarsindustrin och företag inom exempelvis telekom finns redan en stor medvetenhet när det gäller risker, anser Carolina Angelis. Men hon bedömer att det i Sverige i stort finns en utbredd naivitet när det gäller vad främmande makt är intresserad av.

– Jag tänker framför allt på vår samhällskritiska infrastruktur. Dricksvattenförsörjning, livsmedelsförsörjning, energiförsörjning och så vidare, säger Carolina Angelis i podden Aftonbladet Krim.

Senaste avsnittet handlar om de misstänka spionbröderna och hur främmande makt rekryterar nya kandidater.