Björn Söder petas från SD:s partistyrelse

Publicerad 2023-11-07

Björn Söder på Sverigedemokraternas valkonferens 2018.

Björn Söder petas från Sverigedemokraternas partistyrelse i valberedningens förslag, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

Petningen är en stor prestigeförlust för SD-toppen – som haft sin post i över tjugo år. 

Sverigedemokraten Björn Söder har rört sig i Sverigedemokraternas innersta kärna i över tjugo år. Han har varit partisekreterare, gruppledare i riksdagen och ledamot i det verkställande utskottet. Sedan 2001 är han ledamot i partistyrelsen - men nu föreslås han bli av med den posten. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet är Söder inte med på det förslag som partiets valberedning nu lämnar över till partistyrelsen. Listan på nya namn i partistyrelsen klubbas när partiet samlas för landsdagar sista helgen i november. 

Björn Söders ställning internt har försvagats senaste tiden. En anledning sägs bero på interna maktstrider, en annan anledning är kritik mot Söders uttalanden om Pride. Jimmie Åkesson har kritiserat Söder offentligt i intervjuer, men även på ett internt möte i september, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Det var en tydlig uppsträckning av Björn inför över 100 personer, sa en källa.

Enligt en källa med insyn har Sverigedemokraternas partistyrelse ett stort signalvärde, men inget större reellt värde.

– Inga beslut tas där på riktigt. Att peta Björn kommer således landa i ett stort signalvärde utåt men inte ha någon effekt internt. För Björn handlar det om en prestigeförlust, media kommer porträttera det som att han är på väg ut, säger källan.

Svenska Dagbladet var först med att rapportera om att Björn Söder petas. Han säger så här till tidningen:

– Har inte hört något än men efter 22 år i styrelsen har jag inget emot att träda tillbaka. Har i dag med tanke på alla mina andra uppdrag och familj med små barn svårt att ha tillräckligt med tid till att sitta i styrelsen.