Rysslands taktikbyte: ”Bombar städer urskiljningslöst”

Uppdaterad 2022-03-20 | Publicerad 2022-03-19

Ryssland har kört fast på marken i Ukraina.

Nu riskerar raketattackerna och artilleribeskjutningen mot civila att tillta.

– Jag tror tyvärr att det här dödläget vi ser på marken kommer att leda till att Ryssland mer och mer känner sig tvunget att attackera civila, vilket kommer leda till fler och större humanitära katastrofer, säger Hugo von Essen, analytiker vid centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Rysslands invasionskrig mot Ukraina är inne på sin fjärde vecka och mycket pekar på att det inte gått enligt plan för ryssarna så här långt.

Bedömningen på förhand var att Ryssland skulle ta kontroll över grannlandet inom max en vecka, tror Hugo von Essen, analytiker vid centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

– Man verkar ha missbedömt den egna militära kapaciteten, man har också underskattat ukrainarnas motståndsvilja, dels civilbefolkningens motståndsvilja men även den ukrainska militärens kapacitet. Sedan har man också haft en antal problem på marken på den ryska sidan, vad gäller logistik, planering och utförande och inte minst när det gäller stridsmoral och stridsvilja hos de ryska trupperna, säger han.

”Attackera civil infrastruktur”

Rysslands svårigheter med att avancera på marken i Ukraina har lett till ett taktikbyte. Nu riktar de i större utsträckning in sig på civila mål.

– Man lyckas inte erövra fler städer, man lyckas inte ta över mer territorium. Då har man mer och mer den senaste tiden gått över till att intensifiera raketanfall och artilleribeskjutning, och helt enkelt urskiljningslöst bomba så många städer som möjligt, och attackera civil infrastruktur, säger Hugo von Essen.

– Jag tror tyvärr att det här dödläget vi ser på marken kommer att leda till att Ryssland mer och mer känner sig tvunget att attackera civila, vilket kommer leda till fler och större humanitära katastrofer.

Rysslandsexperten Hugo von Essen har studerat i St Petersburg och arbetat på Utrikesdepartementets OSSE-sekretariat och UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien. Nu är han analytiker vid centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Tvinga fram kompromiss

Målet är att kväsa den ukrainska motståndsviljan och tvinga president Volodymyr Zelenskyj att tillmötesgå de ryska kraven, som bland annat innebär att Ukraina ska hålla sig neutralt och att landet ska erkänna Krimhalvön som ryskt territorium samt regionerna Donetsk och Luhansk som självständiga områden.

– De tänker att Zelenskyj inte vill ha fler Mariupol i resten av landet, framförallt inte i Kiev, säger Hugo von Essen.

Ett lager i utkanten av Kiev brinner efter att ha träffats av ryska bomber. Bilden är från i torsdags.