Kievs borgmästare: ”Ännu en svår natt väntar”

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-27

Här syns delar av den långa konvojen

Kiev gör sig redo för en fjärde natt av bombningar.

Nu ljuder flyglarmet och civila uppmanas söka skydd.

”Kära Kievbor. Ännu en svår natt väntar”, skriver borgmästare Vitali Klitschko på Telegram.

Följ ämnen
Ukraina

Flyganfallen mot ukrainska huvudstaden har blivit allt kraftigare natt för natt.

Nu gör sig Kiev redo för ytterligare en natt av bombningar. Flyglarmen ljuder och allmänheten uppmanas sätta sig i säkerhet så fort som möjligt.

”Jag uppmanar kievbor att tillbringa natten i skyddsrum, för att fienden är satan. De skjuter mot oskyldiga hem och fortsätter förstöra vår infrastruktur”, skriver borgmästare Vitali Klitschko på Telegram.

På söndagskvällen publicerade Maxar satellitbilder som visar en fem kilometer lång konvoj med hundratals ryska militärfordon som rör sig i riktning mot den ukrainska huvudstaden.

”De försöker att slå sig in i Kiev. Men våra invånare förbereder sig för att slå tillbaka mot angriparna”, skriver Vitali Klitschko.

”Håll ut”

Enligt ukrainska försvarsministeriet har 100 000 civila och reservister anslutit sig till armén. Borgmästaren riktar sig särskilt till de som strider och står upp för landet i Kievs utkanter och tryckt tillbaka de ryska styrkorna.

”Jag vill stötta de ukrainska soldaterna och tacka invånarna i Irpen, Vorzel, Bucha and Gostomel för deras uthållighet. Där fortsätter hårda strider eftersom fienden rusar mot Kiev. Håll ut! Låt oss stå enade!”, skriver han.

Vitali Klitschko.

När Ryssland inledde sin invasion i landet utlystes ett utegångsförbud i Kiev som nu gäller från 17.00 till 08.00. Staden går nu under krigslagar och allmänhet får inte vistas utomhus utan tillstånd dess klockslag.

”Skjutningar pågår i vissa områden., även under timmarna då utegångsförbudet inte gäller. Gå ut i staden endast när det är absolut nödvändigt”

Allmänhet som är ute på kvällar och nätter riskerar att bli beskjutna av ukrainska trupper.

”De människor som kommer vara på gatorna under dessa tider kommer att betraktas som en del av fienden”, skriver borgmästaren.

Tog tillbaka uttalande om ”omringat Kiev”

Vitali Klitschko och president Volodymyr Zelenskyj har återkommande uppmanat invånarna till att visa mod, civilkurage och att landet ska stå enat mot Ryssland. Tidigare under söndagskvällen publicerade nyhetsbyrån AP en intervju med Vitali Klitschko där han uppgav att Kiev var omringat och att invånarna inte kunde evakueras.

”Vi kan inte göra det, för att alla vägar är blockerade. Just nu är vi omringade”, säger han i en intervju med nyhetsbyrån.

Senare under kvällen publicerade Vitali Klitschko en text på sin Telegram och hävdade att ”ryska sajter” spridit informationen och citerat honom felaktigt. Hans talesperson uppger att han "sa fel" i intervjun med AP, rapporterar Kyiv Independent.

Totalt bor 2,8 miljoner människor i Kiev. Hur många som hittills flytt staden är ännu inte bekräftat.