Regeringen överens om nytt stöd till Ukraina

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2024-05-22

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Tidöpartierna har kommit överens om ett treårigt ramverk för det militära stödet till Ukraina. Totalt handlar det om 75 miljarder kronor.

– Vi är med Ukraina så långt det krävs, säger statsminister Ulf Kristersson i riksdagen.

Oppositionen vill dock se mer stöd, bland annat Gripenplan till Ukraina.

Sverige kommer att ge Ukraina 25 miljarder kronor i militärt stöd per år under åren 2024-2026. Av de pengarna är 7 miljarder aviserade sedan tidigare.

Regeringen lyfter att det sammanlagda stödet från Sverige till Ukraina nu kommer att uppgå till över 100 miljarder kronor genom vad statsminister Ulf Kristersson beskriver som ett ramverk.

– Det som har saknats, även från Sverige, har varit den långsiktiga horisonten. Det har varit ad hoc-beslut, ungefär som under pandemin, säger Kristersson.

Under förmiddagen kommenterade även Liberalernas partiledare Johan Pehrson stödet:

– Det finns ingenting som är mer definierande för vår framtid än att Ukraina tillsammans med Europa vinner kriget mot Putins mördarmaskin.

Donationer och bidrag

Det militära stöd som nu aviserats kan enligt regeringen ske i form av donationer av försvarsmateriel, finansiella bidrag samt ekonomiskt stöd vid upphandling av försvarsmateriel.

För att pengarna inte ska gå ut över bland annat upprustningen av det svenska försvaret kommer en tillfällig avvikelse från överskottsmålet göras för att finansiera stödet, enligt regeringen.

Från oppositionen välkomnas stödet även om man vill se mer, poängterar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

– Att vi ska stötta Ukraina långsiktigt, det är något som vi socialdemokrater tycker är oerhört viktigt. Det regeringen borde göra nu är att omedelbart skicka Gripenplan för de (Ukraina) har det oerhört tufft på slagfälten och de efterfrågar Gripenplanen.

Alldeles för snåla

Centers partiledare Muharrem Demirok vill se att Sverige bidrar till Ukraina med en procent av BNP.

– Sverige är just nu snålast i Norden. Det behövs mer. Vilka som är med i överenskommelsen spelar mindre roll. Det viktigaste är att Ukraina får det stöd som de behöver för att kämpa ned Ryssland.

Följ ämnen i artikeln