Sextiotal personer fast på Kebnekaise – tidigare EU-ministern insnöad

Publicerad 2023-04-20

Hans Dahlgren är en av de som är strandade på fjällstationen. Här spelar han spel med döttrarna (från vänster) Cecilia Dahlgren och Katarina Dahlgren.

Ett 60-tal gäster är fast på Kebnekaise fjällstation.

En av dem är förre EU-ministern Hans Dahlgren (S).

– Vi sitter och spelar Alfapet.

Ett sextiotal gäster har fastnat på Kebnekaise fjällstation. Det varma och blåsiga vädret gör att det inte går att ta sig ner från fjället på något sätt just nu.

– Det blåser mycket starka och varma vindar. Det har gjort att vattendrag och vattenfyllda områden har gått upp så att det inte finns någon is längre, säger Carl Johan Ingeström som arbetar på fjällstationen.

Det går inte att ta sig ner med skidor eller skoter pågrund av de höga vattennivåerna. Samtidigt gör de starka vindarna det inte möjligt att få dit helikoptrar.

– Vi avråder folk att försöka ta sig härifrån. Men vi försöker få hit helikoptrar inom de närmsta dagarna som kan flyga ut våra gäster, säger Carl Johan Ingeström.

Han säger även att det hela är en ovanlig situation, något liknande har inte inträffat på flera år.

Kebnekaise fjällstation.

Förre EU-ministern fast på fjället

En av dem som är fast på Kebnekaise fjällstation är förre EU-ministern Hans Dahlgren (S) som är på vandringstur med sina döttrar.

– Vi har varit på långvandring. Vi skulle åka skoter till Nikkaluokta här på morgonen, men det har varit för varmt så underlaget är ostadigt och nu är det för hårt väder, så det går inte.

Hur får ni tiden att gå?

– Vi sitter och spelar spel. På spåret och Alfapet. Sen har vi spelat ”Utan tvekan” också. Det var sådär, man ska undvika att svara ja eller nej på frågor.

Han hoppas på att de ska kunna komma ned under morgondagen, men tar det hela med ro fram till dess.

– Vi får se hur det blir. Men vi har alla bekvämligheter vi behöver här.

Bastun är igång

Fjällstationen hade planerat för att stänga på söndag och har bunkrat upp inför sommaren.

– Vi har hur mycket mat som helst och allting är igång, säger Carl Johan Ingeström som arbetar på fjällstationen.

Till en början beskriver han hur folk var tvungna att boka om sina biljetter och blev lite oroliga innan ett lugn infann sig.

– Stämningen är bra, folk har accepterat situationen och tar det lite lugnt och lär känna varandra, säger Carl Johan Ingeström.

Följ ämnen i artikeln