”Känns som ett krig”

Publicerad 2013-05-22

Räddningstjänsten i Stockholm står handfallen inför våldet vid kravallerna

Gatstenar viner genom luften, slangar skärs sönder och brandbilar sätts i brand.

Arbetsmiljön har de senaste nätterna varit extrem för räddningstjänsten som jobbat vid kravallerna runt om i Stockholms förorter.

– Det är kaotiskt och läskigt, det känns som ett krig där ute, säger en brandman till Aftonbladet.

De senaste nätterna har varit något helt nytt för räddningstjänsten i Stockholms län.

Natt till onsdag hade kravallerna som först startade i Stockholmsförorten Husby spritt sig till ett flertal andra förorter runt om i länet.

Flera ungdomsgäng har kastat sten mot polis, tänt eld på bilar, krossat fönster och vandaliserat och satt eld på fastigheter.

Aggressionerna har främst riktats mot polisen men även räddningstjänsten har hamnat i skottgluggen.

Skär hål på slangar

En brandman som Aftonbladet har pratat med beskriver situationen som "helt galen".

– De skär hål på våra slangar och försöker tända eld på våra brandbilar. Och så de kastar sten på oss. Vi får ducka när det kommer en två kilo tung gatsten flygande i luften, säger den anonyme brandmannen som jobbar vid räddningstjänsten i Kista.

– "Go home, this is not your war", skrek de. Då undrar man vilket krig de menar. Herregud, det här är ju Sverige. Nästa gång kanske det är deras hus som brinner och dem som vi söker efter där inne.

”En hatisk stämning”

Brandmannen berättar om en annan grupp ungdomar som de mötte en natt i Husby. De sa: "Alla gör ju så här, varför ska inte vi hålla på? Vi slår tillbaka!".

– Det är en hatisk stämning och det är ingen bra arbetsmiljö. En kollega fick en stor sten på axeln, han är borta i minst två veckor nu.

Det är en dyster bild som brandmannen målar upp. Och den bekräftas av Roger Steffen, operativ chef för Räddningscentralen vid Storstockholms brandförsvar.

– Det är ett inferno och en situation som vi aldrig har varit med om tidigare, säger han.

– Vi är inte vana vid att hantera sådant här och det är möjligt att situationen skrämmer en del personal.

”Kan inte skydda oss”

Räddningstjänsten har en så kallad debriefingorganisation som man kan använda om personalen varit med om dramatiska händelser.

– Den använder vi nu i syfte att hjälpa personal som mår dåligt. Det handlar om att ta hand om våra egna själar.

Kan ni garantera säkerheten för personalen?

– Nej, vi som räddningstjänst kan inte det. Vi är en humanorganisation och har ingen möjlighet att skydda oss mer än att vi får hjälp av polisen. Vi har inga vapen, vi har hjälmar som klarar av tegelpannor som ramlar ner i huvudet men vi kan inte skydda oss mot stenar som kastas mot oss. I stället får vi backa, säger Roger Steffen.

Kommer sjukskriva sig

Stämningen på stationen i Kista är spänd efter allt som hänt de senaste nätterna.

Vissa har inte längre någon lust att gå till jobbet när man inte vet vad som gömmer sig bakom nästa larm.

– Varje larm som kommit in har varit oro. Jag vet flera från mitt skift som kommer att sjukskriva sig inom det närmsta dygnet, de är rädda för sitt liv och sin hälsa. Jag har full förståelse för att det, själv är jag mer förbannad och ledsen.

Så har våldet exploderat

17 september 2012, Tensta

En polispatrull var på plats för att genomföra ett gripande av en person. ”Denne person skrek högt till passerande att de skulle ’samla ihop folk’ i det ådagalagda syftet att iscensätta en fritagning medelst ’våldsamt upplopp’ skriver polisen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

En stor folksamling kom till platsen, maskerade sig och hotade poliserna som snabbt lämnade platsen med den gripne.

Enligt polisen inträffar liknande händelser flera gånger per dygn i området. ”Dessutom har det övergått från hotfulla situationer till rena våldshandlingar lika ofta” enligt polisen.

2 september 2012, Tenstaplan

Polisen kallas till ett bråk vid Tensta marknad. När de kommer fram blir de attackerade.

”När vi kommer fram och ska försöka reda ut vad det var som hade hänt fick jag en sten kastad i mitt ansikte. Stenen kom med hög fart och den träffade mig precis utanför mitt högra ögonbryn” berättar en polisman i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Därefter kastades ytterligare stenar mot polisen och han kollega.

23 augusti 2012, Tensta Centrum

Civil polis ska stoppa en personbil som vägrar stanna. I närheten av Rinkeby Torg tar färden stopp när polisen prejar bilen, polispatrullen tvingas då avbryta insatsen när ”ett flertal personer kommer springande för att hjälpa sina vänner i personbilen” skriver polisen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Om polispatrullen ej i detta läge avbrutit efterföljandet hade det förelegat en stor risk att patrullen blivit instängda på parkeringen. Detta hade med all säkerhet medfört en stor risk för allvarliga personskador på polispersonal”.